Elevii din Belgia pot alege, de anul viitor, cursuri de limba, cultura si civilizatie romana predate de profesori nativi, ca urmare a dezvoltarii unui program initiat in 2007 de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului din Romania, informeaza biroul de presa al ministerului.
Programul de predare a cursului de Limba, cultura si civilizatie romaneasca in tarile Uniunii Europene (LCCR) a inceput in 2007 si a fost adoptat in 150 de unitati de invatamant din Spania si Italia. Aproximativ 1.500 de elevi din Spania si 500 din Italia frecventeaza aceste cursuri in acest an scolar, trei la suta dintre acestia fiind de alte nationalitati decat cea romana. La absolvirea cursului, elevii sunt certificati de Ministerul Educatiei prin Institutul Limbii Romane.

In anul scolar 2008-2009 se va alatura acestui program si Belgia, dar exista posibilitatea ca el sa se extinda si in Portugalia si Cipru. Pentru continuarea programului, Ministerul Educatiei a pus, miercuri, in dezbatere publica, metodologia privind selectia, incadrarea, monitorizarea si evaluarea personalului implicat in programul LCCR in Belgia, Italia si Spania, incepand cu anul scolar 2008/2009.

Ministerul monitorizeza activitatea profesorilor din acest program prin Comisia de Proiect, care va organiza evaluari de calitate de cel putin doua ori intr-un an scolar. Tot Comisia de Proiect organizeaza la inceputul anului scolar si o activitate de formare a persoanelor care predau cursul LCCR.
Salariile profesorilor din program se ridica la 30,5 euro brut pe ora, fiecare profesor predand, in medie, 15 ore pe saptamana. Nu se acorda bani de cazare sau alte alocatii, in afara de cheltuielile pentru transport, tur-retur, o data pe an.

Bugetul propus pentru acest proiect este de peste 5 milioane de lei in anul 2008 si urmand sa ajunga, in 2012, la peste 12 milioane de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.