Arhitectul Serban Sturdza acuza societatea civila ca vrea sa intareasca politia constructiilor in detrimentul creativitatii arhitecturale.

Cine face legea in constructii: arhitect ii, investitorii sau autoritat ile? Sau sunt toti mana in mana si rezultatul se vede cu ochiul liber pe strazile Capitalei si nu numai? Subiectul „dezastru urbanistic“ a mai generat un seminar la care au participat ONG-uri, arhitecti si cateva autoritat i, de data asta cu pretentia exprimata de a gasi o solutie si a vota o rezolutie.

Nicolae Noica, fost ministru al lucra rilor publice in guvernarea taranista, acum activist fervent al societatii civile, si-a propus sa puna lucrurile in ordine chemand lumea la discutii. Avantul mobilizator al ex-ministrului s-a concretizat in discursuri incriminatoare la adresa legislatiei haotice din domeniul constructiilor, a primariilor si a consiliilor locale care aproba planuri de urbanism ce contravin intereselor locuitorilor, dar si a arhitectilor care semneaza acele planuri.

Nu numai ca rezolutia propusa de Noica a fost desfiintata de participanti, dar armonia adunarii a fost amenintata de interventia arhitectului Serban Sturdza, care s-a aratat indignat de atacul la adresa liberalismului meseriei sale. In plus, ca reprezentant al presei la fata locului, ziaristul Mihai Tatulici a pus si el umarul la desfiintarea seminarului, cu iz de „academism fasait“.

PUZ-uri pe banda rulanta
Dorina Isopescu, sefa Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), a admis ca in Romania prevaleaza Planurile de Urbanism Zonal sau de Detaliu (PUZ-uri si PUD-uri) care modifica Planurile de Urbanism General in detrimentul calitat ii vietii cetatenilor. Isopescu a exemplificat ca, numai in Bucuresti, Consiliul General a aprobat sute de astfel de PUZ-uri in anii 2006-2007, iar la Constant a consilierii au transformat prin acelasi gen de hotarari, complet ilegal, PUD-urile in PUZ-uri.

„Toate eforturile noastre blocate de legi permisive si de interese de grup au condus la o concluzie: legislatia existenta e toleranta si stufoasa si necorelata cu domeniile conexe, de cele mai multe ori interpretarea normelor aplicabile fiind discutabila“, a conchis Dorina Isopescu, recunoscandu-s i limitarea puterii ca organ de control. Ea a propus ca solutie un Cod al urbanismului si constructiilor, elaborat, care se afla in dezbatere publica pe site-ul ISC si care ar avea menirea de a clarifica toate ambiguitatile din legile de pana acum.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.