Doar 9% dintre tinerii rromi cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani sunt absolventi de liceu si doar 2% au urmat studii superioare.
Prin comparatie, 41% dintre tinerii de aceeasi varsta din Romania care nu sunt rromi sunt absolventi de liceu si alti 27% au urmat studii superioare. Mai putin de jumatate dintre copiii rromi cu varste cuprinse intre 1 si 14 ani, mai exact 47% dintre ei, traiesc in gospodarii care isi permit cate o pereche de cizme pentru fiecare dintre ei. In restul societatii, cea mai mare parte a familiilor, adica 85%, isi permit macar cate o pereche de incaltaminte pentru fiecare membru. Partea buna este ca 43% dintre rromi au telefon mobil si 90% sunt inregistrati la medicul de familie.

Un indicator care arata cel mai clar diferenta dintre pragul saraciei la rromi fata de restul populatiei este ca 21% dintre gospodariile rrome detin patru sau mai multe bunuri de consum durabile, fata de 47% din gospodariile nerrome din Romania. Aceste concluzii apartin unui studiu intitulat „Vino mai aproape”, realizat de Secretariatul de Stat al Guvernului, din fonduri PHARE. Studiul face parte din campania S.P.E.R. - Stop Prejudecatilor despre Etnia Rroma, care s-a desfasurat pe parcursul a doi ani.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.