Cinemateca Eforie s-a dovedit luni seara, neincapatoare pentru spectatorii veniti sa asiste la seara de deschidere a Festivalului International de Scurt si Mediu-Metraj NexT, care se desfasoara in aceasta perioada, la Bucuresti.

In cursul zilei de astazi, organizatorii au pregatit noi surprize numerosilor iubitori de film. Din programul festivalului NexT nu fac parte doar proiectii de filme. Acesta este imbogatit cu o serie de conferinte si workshopuri sustinute de nume marcante ale industriei cinematografice nationale si international.

De la ora 11.00, unul dintre oaspetii marcanti ai Festivalului, agentul american David Flynn, a sustinut un workshop cu tema “Ce poate face un agent pentru un artist?”. Flynn este afiliat United Talents Agency, agentia americana care ii reprezinta, printre altii, pe castigatorii Oscarului pentru regie de anul acesta, Joel si Ethan Coen. Flynn a incercat sa dea repere concrete legate de activitatea unei categorii de profesionisti ai audiovizualului care in Romania inca nu si-a gasit un loc in industria filmului, dar fara de care aceasta e de neconceput in Europa de Vest sau in Statele Unite.

Cel mai asteptat in programul zilei de miercuri a fost Cristian Mungiu, care a prezentat un masterclass de regie.

O fana a regizorului aclamatului “4 luni, 3 saptamani si 2 zile” a impartasit impresiile ei dupa ce a asistat la seminarul lui Mungiu, arata site-ul MovieBox.

Tanara a fost impresionata "de cat de dispus a fost Mungiu sa impartaseasca din experienta sa". Regizorul a prezentat cateva secvente din filmul premiat la Cannes si le-a disecat, din punct de vedere al realizarii regizorale caci, " filmul nu a fost construit pentru a transmite un mesaj neaparat, ci intentia lui a fost sa redea realitatea", a declarat Mungiu.

In exprimarea regizorului, "sa vorbesti despre un film deja facut e ca si cum ai studia pe un cadavru". Asadar discutia pe marginea lui “4,3,2” le va putea, cel mult, da un punct de inceput celor care vor sa paseasca pe urmele lui, ca generatia de maine in peisajul cinematic romanesc.

Menit sa duca mai departe amintirea regizorului Cristian Nemescu si a sound-designerului Andrei Toncu, festivalul este organizat de Societatea Culturala NexTi si incurajeaza tinerii care vor sa se lanseze in industria filmului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.