Social 9 Aprilie 2008 16:21
Ministrul Teodor Melescanu a declarat marti, la bilantul Ministerului Apararii, ca in 2007, in teatrele de operatiuni au fost implicati 4.000 de militari romani, din care doi au murit iar alti 20 au fost raniti.
Potrivit ministrului apararii, anul trecut Romania a participat la toate operatiunile NATO, asumandu-si 82 de obiective, din care 16 au fost deja finalizate. Pentru acoperirea acestor obiective au fost mobilizati 4.000 de militari, din care 1.450 au fost efectiv dislocati in misiunile din Afganistan, Irak si Balcanii de Vest, iar 60 au fost observatori ONU in teatrele din Etiopia, Coasta de Fildes, Georgia, Sudan, Kosovo, Nepal si Afganistan. "Din pacate, in 2007, doi militari romani au cazut la datorie si alti 20 au fost raniti", a spus Melescanu.

Referindu-se la inzestrarea armatei, ministrul a prezentat un bilant pozitiv vorbind despre achizitionarea de tehnica militara pentru toate structurile armatei: terestra, aeriana si navala. Printre realizari, Melescanu a inclus modernizarea tancului romanesc, a masinii de lupta a infanteriei, a avionului scoala si de antrenament sau cumpararea de transportoare blindate si autoturisme de teren, avioane de transport etc.

La capitolul nereusite, ministrul a amintit ca majoritatea echipamentelor achizitionate nu au beneficiat si de sisteme de comunicare integrate. "Toate aceste achizitii au fost facute cu oarecare limitari. Am avut unele probleme legate de achizitionarea materialelelor pentru fortele speciale. Nu am reusit sa achizitionam sisteme de comunicare integrate pentru cea mai mare parte. De asemenea, este nefinalizat modulul structurii EOD, unde am avut unele probleme legate de contractul de mentinere in functiune a fregatelor", a precizat Melescanu.

Potrivit ministrului apararii, un alt element deficitar in 2007 a fost cazarea sub standardele calitatii a militarilor din garnizoanele mai mici, care nu benficieaza~ de spatii suficiente, hrana sau echipamente peformante.

In acelasi timp, Melescanu a scos in evidenta ca in anul 2007 s-a trecut la un proces de neutralizare a munitiilor expirate si periculoase, care se preconizeaza a fi finalizat in 2018. "Un element important pe care as vrea sa il subliniez este ca in anul care a trecut, am reusit pentru prima oara sa distrugem mai multe munitii decat am achizitionat. Au fost neutralizate 569 de vagoane a cate 10 tone de munitii periculoase si atipice si 22 de tone de substante chimice periculoase. In paralel, am prezentat la nivelul guvernului un program multianual de distrugere a munitiilor periculoase care urmareste ca pe parcursul a 10 ani sa se ajunga la lichidarea stocurilor. Dupa calculele noastre, asta inseamna o cheltuiala de 28, 5 milioane de lei anual", a mai declarat ministrul Teodor Melescanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.