Un studiu international publicat vineri arata ca cei care considera ca incalzirea globala nu este produsa de om gresesc. Cercetatorii au adus in sprijinul afirmatiei mai multe seturi de dovezi care arata ca nu exista nici o legatura intre intensitatea razelor cosmice (mai ales a celor solare) si perdeaua de nori care inconjoara Pamintul.

DOCUMENTAR. Totul a pornit anul trecut de la documentarul "The Great Global Warming Swindle" ("Marea escrocherie a incalziri globale"), difuzat de postul britanic de televiziune Channel 4. Programul sugera ca fenomenul schimbarilor climatice este produs de o scadere inregistrata in ultimele sute de ani a intensitatii razelor cosmice care ajung pe planeta. Consecinta acesteia ar fi o scadere a "numarului" de nori de joasa altitudine, fapt ce a permis ca mai multa caldura solara sa ajunga pe Pamint, incalzindu-l si producind acest fenomen al schimbarilor climatice. Documentarul sugera chiar ca si alte planete "au" incalzire globala.

Studiul publicat vineri de Institutul Britanic pentru Fizica arata cum cercetatori de la Universitatile Lancaster si Durham au incercat vreme de un an sa gaseasca o legatura intre razele cosmice ionizate si producerea norilor de joasa altitudine. Savantii au folosit date provenite de la International Satellite Cloud Climatology Project. Observatiile au aratat ca subtierea paturii de nori de deasupra Pamintului nu are nici o legatura cu intensitatea razelor cosmice. Nu se produce nici un fel de schimbari in stratul de nori, desi intensitatea razelor cosmice creste sau scade cu regularitate de mai multe ori pe parcursul unei luni calendaristice.