Social 5 Aprilie 2008 16:41
Marea Neagra risca sa devina o mare moarta In fiecare an aproximativ 10 milioane de tone de materiale organice si mai mult de 400.000 de tone de derivate petroliere si substante chimice sunt deversate in Marea Neagra. Specialistii au lansat un semnal de alarma cu privire la efectele dezastruoase ale poluarii, care risca sa transforme Marea Neagra intr-o mare moarta.
Desi numai sase state au deschidere la Marea Neagra, 18 tari o folosesc ca depozit de deseuri toxice prin deversarea acestora in fluviile sau raurile care se varsa in mare. Poluarea masiva contamineaza marea intr-un ritm alert, Marea Neagra fiind o mare inchisa, careia ii este necesar un timp mai indelungat pentru a se reface, arata Antena3.

Materialele organice toxice deversate si substantele chimice precum si sutele de tone de azot, fosfor, fier, zinc afecteaza in special organismele care traiesc pe fundul marii, care constituie la randul lor o sursa de hrana pentru celelalte animale marine. Se creaza astfel un dezechilibru ireversibil in ciclul natural, care afecteaza in final intreg ecosistemul, inclusiv pasarile si o serie de mamifere terestre. Populatia de peste din Marea Neagra a suferit in ultima perioada o scadere drastica si, daca nu se iau masuri urgente, risca sa dispara definitiv.

Potrivit Ziua, pe langa materialele organice, sunt descarcate si sute de tone de azot, fosfor, fier, zinc, care afecteaza milioane de organisme care traiesc in apa si pe fundul marii si care la randul lor le servesc drept hrana altor animale. Substantele care polueaza apa marii au un impact negativ major asupra lantului trofic, motiv pentru care unele specii de pesti sunt acum pe cale de disparitie. In consecinta, este nevoie de masuri radicale pentru reducerea poluarii Marii Negre. Initiativa trebuie sa vina de la fiecare tara in parte, au subliniat specialistii citati de Today's Zaman, dar este nevoie si de o initiativa comuna, care sa blocheze un fenomen care capata proportii din ce in ce mai extinse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.