"Pana in prezent, niciun producator nu a solicitat protectia denumirii unui produs alimentar. Nu este ceva nefiresc, sunt state care au aderat in 2004 si abia acum au inceput sa ceara protectia pentru anumite produse. Important este ca producatorii romani au inteles care sunt avantajele oferite de protectia denumirii. Sunt semnale ca produsele romanesti sunt asteptate pe piata comunitara, insa calitatea acestora este garantata de protectia denumirii", a spus directorul in cadrul MADR, Tudorel Balta.

Acesta a precizat ca, in cursul lunii aprilie, se va deschide la Brasov un Oficiu pentru produse traditionale.

Ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat ca, cel mai probabil saptamana viitoare, Guvernul ar putea aproba infiintarea Oficiului National pentru Produse Traditionale si Ecologice. Potrivit lui Ciolos, "oficiul ar trebui sa se ocupe nu numai de aplicarea reglementarilor comunitare care sunt transpuse in legislatia nationala vizavi de produsele traditionale, dar sa aiba o atitudine administrativa proactiva pentru producatorii mici si asociatiile de crescatori de animale pentru a-si inregistra produsele".

Dosarul trebuie sa cuprinda urmatoarele documente: actul de asociere, caietul de sarcini, precum si o declaratie pe propria raspundere ca grupul reprezinta producatori sau procesatori din zona geografica delimitata in caietul de sarcini. De asemenea, grupul trebuie sa prezinte date din care sa rezulte ca "produsul pentru care se solicita protectia prezinta caracteristici de calitate care il diferentiaza de produsele din aceeasi categorie obtinute in afara zonei de productie".

In egala masura, dosarul trebuie sa cuprinda informatii privind productia anuala, cantitatea estimata pe cinci ani, numarul clientilor actuali si potentiali, dar si destinatia produsului actuala si estimata pe cinci ani. Din documentatia grupului nu trebuie sa lipseasca o harta color "de dimensiune adecvata care sa permita delimitarea precisa a zonei de productie sau a granitelor stabilite".

Daca documentatia nu este completa, MADR va informa grupul, in termen de 30 de zile, pentru completarea dosarului. In situatia in care grupul nu transmite informatiile solicitate, documentatie depusa este anulata. Potrivit ordinului, daca in termen de 30 de zile nu se ajunge la un acord intre partile interesate, MADR va respinge cererea de inregistrare.

Daca cererea de inregistrare a indicatiilor geografice sau denumirilor de origine ale produselor agricole sau alimentare in vederea dobandirii protectiei la nivelul Uniunii Europene este aprobata, urmeaza sa fie transmisa Comisiei Europene, in termen de 30 de zile de la data obtinerii protectiei nationale.
Protectia oferita de Uniunea Europeana are rolul de a asigura o concurenta loiala intre producatori si de a proteja impotriva utilizarii abuzive a unei denumiri inregistrate.