Social 3 Aprilie 2008 13:44
Romanii care lucreaza in Marea Britanie de cel putin o jumatate de an la acelasi angajator si care dau nastere unui copil pot solicita cele doua tipuri de alocatii ce se acorda pentru nou-nascuti in acest stat si pot beneficia de un concediu de maternitate de un an, potrivit ANOFM.

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a publicat pe pagina de internet conditiile in care romanii care lucreaza legal in Marea Britanie pot beneficia de alocatiile pentru copiii nascuti pe teritoriul acestui stat si de concediul de maternitate sau de paternitate.

Astfel, Marea Britanie acorda pentru nou-nascuti doua tipuri de alocatii, respectiv prestatia obligatorie pentru maternitate, platita de angajator, si alocatia de maternitate, platita din sistemul de asigurari sociale. Pentru plata primeia dintre ele, solicitantul trebuie sa fi avut acelasi loc de munca cel putin jumatate de an, fara intrerupere, inaintea nasterii copilului si sa aiba venituri saptamanale de cel putin 87 de lire sterline (circa 409 lei). Valoarea prestatiei este de 90% din veniturile medii saptamanale ale parintelui, dar nu mai mica de 112 lire sterline (circa 526 lei) si este platita timp de noua luni.

Alocatia de maternitate se acorda mamelor care nu indeplinesc conditiile de primire a prestatiei obligatorii de maternitate sau celor care au statut de lucratori independenti (self-employed). De acest tip de alocatie beneficiaza cei care au un venit saptamanal de cel putin 30 lire sterline (141 lei) si care au lucrat cel putin sase luni inainte de nastere, arata NewsIn.

In Marea Britanie, concediul de maternitate este de 52 de saptamani, se acorda indiferent de durata raporturilor de munca anterioare nasterii si nu afecteaza durata concediului anual de odihna, prevazut de lege. La nasterea unui copil, legislatia britanica permite si tatalui biologic sau partenerului mamei sa beneficieze de un concediu de paternitate de una sau doua saptamani si de o prestatie de paternitate.

Totodata, persoanele care au in ingrijire copii si tineri de pana la 19 ani primesc o alocatie lunara de peste 72 lire sterline (338 lei), pentru primul copil, si de peste 48 de lire (226 lei) pentru urmatorii copii in parte.
Pentru a beneficia de alocatia pentru copii, solicitantii trebuie sa aiba drept de sedere pe teritoriul Marii Britanii, care se obtine daca sunt salariati sau exercita o activitate independenta, daca au suficiente resurse pentru a-si intretine familia, daca urmeaza cursurile unei intitutii de invatamant sau daca sunt membri de familie ai unui cetatean din UE, aflat intr-una dintre situatiile anterioare.

Potrivit ANOFM, aproape 22.500 de romani au obtinut accesul pe piata muncii din Marea Britanie, in 2007, dintre care jumatate desfasoara activitati pe cont propriu.

In Romania, persoanele care dau nastere unui copil beneficiaza de indemnizatie de 150 lei, acordata la nastere, care initial trebuia acordata in produse de ingrijire pentru nou-nascuti, un concediu de maternitate de patru luni si o indemnizatie de 600 lei, in cazul in care unul dintre parinti alege sa ramana acasa doi ani, pentru a-si ingriji copilul. Copiii de pana la doi ani primesc o alocatie de 200 lei, iar cei peste aceasta varsta primesc lunar 40 lei. Alocatia de stat pentru copii se acorda si dupa varsta de 18 ani, daca tinerii urmeaza cursurile unei scoli.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.