Social 2 Aprilie 2008 02:53
Medicamentele vor fi prescrise doar sub forma denumirii comerciale, potrivit noului contract-cadru privind asistenta medicala pentru 2008, care a intrat in vigoare, marti, 1 aprilie.

Astfel, medicii nu vor mai trece in retete denumirea substantei active a medicamentului, ci denumirea comerciala a acestuia.

Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a declarat, citat de Ziua, ca in acest fel se va imbunatati relatia de comunicare dintre pacient si medic, responsabilitatea prescrierii va reveni exclusiv medicului, iar inlocuirea medicamentelor se va face numai cu consimtamantul pacientului. "Pacientul cu medicul hotarasc care este cel mai bun medicament pentru bolnavul respectiv in functie si de pret, in functie si de posibilitatile financiare ale pacientului, in functie de patologia clara a fiecarui bolnav in parte. Si in felul acesta substitutia se poate face numai in situatia in care pacientul consimte sa renunte la un medicament in detrimentul altui medicament din motive financiare, pentru ca nu are bani, sau atunci cand poate sa obtina un medicament mai ieftin decat medicamentul care a fost prescris de medic in situatia in care, de asemenea, pacientul opteaza pentru o asemenea alternativa", a precizat demnitarul.

Insa, in urma unei discutii cu Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR), Nicolaescu a decis ca exista posibilitatea ca farmacistul sa poata schimba medicamentul prescris de medic, dar numai cu acordul si pe raspunderea pacientului. „In general, nu se fac substituiri de medicamente, dar daca pacientul nu gaseste ce este prescris si nu mai are rabdare sa revina a doua zi, cind respectiva farmacie il primeste, poate schimba medicamentul pe propria raspundere“, a declarat ministrul Sanatatii, prin Cotidianul.

Potrivit InfoNews, farmacistii acuza ministrul Sanatatii ca a facut practic imposibila schimbarea medicamentului prescris de doctor in farmacie. „Initial, in contract stabiliseram sa fie introduse doua posibilitati ca farmacistul sa dea un alt medicament pacientului: daca acesta nu are bani si daca medicamentul nu este in stoc si pacientul nu vrea sa astepte 24 de ore. Insa, in normele de aplicare ale contractului-cadru publicate peste noapte de minister, se introduc doua prevederi care anuleaza aceste posibilitati. Este nevoie de o declaratie pe proprie raspundere lasata de pacient la medicul de familie cum ca vrea sa i se schimbe medicamentul prescris si o alta declaratie, a doctorului, trecuta pe reteta, cum ca este de acord cu schimbarea acestuia“, a declarat Clara Popescu, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.