Social 2 Aprilie 2008 02:33
Nimeni nu mai stie cate organe au fost transplantate, in perioada 1992-2000, cate persoane au supravietuit acestor operatii si nici care sunt costurile reale pentru tratamentele postoperatorii

Acuzata ani de-a randul ca nu reuseste stoparea traficului cu organe, Romania a rezolvat problema simplu si eficace: nu exista arhiva!

Operatii clandestine, trafic ilegal cu organe, pacienti fictivi pentru obtinerea ilegala a fondurilor necesare tratamentelor postoperatorii. Sunt suspiciuni care s-au ivit de-a lungul anilor in legatura cu transplantul de organe. Dar acum nimic nu mai poate fi verificat.

Nimeni nu mai stie care sunt donatorii, care sunt beneficiarii si mai ales costurile ante si postoperator, pentru perioada 1992-2000. Ca de obicei, vina este aruncata de la unul la altul, pe relatia Ministerul Sanatatii-Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS)-Agentia Nationala de Transplant-Clinici/medici.

La inceputul anului trecut, UE isi exprima ingrijorarea fata de amploarea pe care o ia traficul cu organe in Romania. Nelinistea Uniunii venea pe fondul miilor de oferte publice de vanzare de organe umane. Oficialii europeni au cerut Agentiei Nationale de Transplant din Romania sa explice de ce 85% din donatorii nostri sunt vii, mai ales ca in Romania vanzarea sau cumpararea de organe se pedepseste cu inchisoare pana la 7 ani.

ANT: „Din nefericire"…
Ziarul „Adevarul" a solicitat oficial Agentiei Nationale de Transplant (ANT) numarul de transplanturi efectuate in fiecare an, in perioada 1992-2007. De asemenea, solicitam evolutia organelor transplantate si a pacientilor bene­fi­ciari, dar si statistici ale ac­ti­vitatii celor cinci medici care efectueaza transplanturi in Romania. Era vorba despre prof. Mihai Luncan, prof. Irinel Popescu, prof. Ionel Sinescu, prof. dr. Radu Deac si dr. Serban Bradisteanu.

Raspunsul a fost pe cat de transparent, pe atat de socant: „Din nefericire, Agentia Nati­onala de Transplant functio­neaza numai din anul 2005 si, ca atare, nu este in posesia tuturor datelor pe care ni le solicitati. In ceea ce priveste numarul de transplanturi efectuate in fiecare an, din 1992 pana in 2007, va putem transmite statistica ce cuprinde perioada 2001-2007 (sic!-n.n.). Perioada 1992-2000 nu ne este accesibila noua si, pentru a obtine aceste informatii, adre­sati-va direct clinicilor pe care le-ati enumerat", se men­tioneaza in raspunsul ANT.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.