Social 1 Aprilie 2008 03:20
Din intreaga Alianta, Romania este tara care cheltuieste cel mai putin pe aparare, raportat la numarul de locuitori. Totusi, contributia financiara a Romaniei la bugetul NATO este cea mai mare dintre tarile din acelasi val de aderare, de aceea isi poate permite deja sa puna conditii.
Valul de lideri si de capi militari ai tarilor membre NATO poposeste in tara care cheltuieste cel mai putin pe aparare din intreaga Alianta Nord-Atlantica: 49 de dolari pe cap de locuitor, in 2007. Desi aceasta cifra a crescut de-a lungul ultimilor ani, Romania nu a reusit sa depaseasca tari precum Bulgaria (55 de dolari), Ungaria (68 de dolari), Lituania (72 de dolari) sau Turcia (102 dolari). In NATO, fruntase la acest capitol sunt SUA (1460 dolari), Norvegia (663 dolari) si Anglia (657 dolari).

Potrivit Romania Libera, Alianta Nord-Atlantica traieste din contributiile financiare ale tarilor membre. Pentru perioada ianuarie 2008-decembrie 2009, banii Romaniei vor reprezenta 1% din bugetul NATO pentru programe civile si 1,16% din bugetul pentru programe militare. Romania investeste in NATO cei mai multi bani dintre tarile care au aderat in acelasi an, 2004, la Alianta (Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia si Slovenia). Dintre tarile foste comuniste, doar Polonia ne depaseste la banii varsati catre bugetul NATO. Principalele cotizante sunt SUA, Anglia si Germania.

Casa Poporului, gazda summitului

Opt luni de pregatiri, 600 de oameni implicati, 150 de voluntari, 260 de ofiteri de legatura, peste 30 de sali pregatite si 25 de milioane RON cheltuite. Dupa doua saptamani de munca zi si noapte, Camera Deputatilor, gazda Summit-ului NATO, asteapta acum cu sufletul la gura sa-i treaca pragul inaltii oaspeti.
Potrivit Jurnalul NATIONAL, Palatul Parlamentului va fi gazda celui mai mare eveniment organizat vreodata de Romania si a celui mai mare summit din istoria NATO. Pentru ca totul sa fie in regula cand vor sosi cei mai importanti oameni politici ai lumii, Camera Deputatilor a inceput sa se pregateasca pentru reuniunea ce a pus pe jar autoritatile romane inca din luna august a anului trecut. Fiind principalul organizator, alaturi de MAE, Camera Deputatilor a primit de la Guvern un buget de 25,46 milioane RON pentru a achizitiona tot ce este necesar pentru acest eveniment. Planurile de pe hartii au fost puse in practica de cei 600 de oameni insarcinati cu pregatirile. Sedinte peste sedinte cu celelalte institutii implicate. Licitatii organizate. Candelabre spalate, covoare curatate, toalete reconditionate, piese noi de mobilier. Sali aranjate dupa placul oficialitatilor de la Bruxelles. Restaurantul a fost si el inchis vreme de doua luni pentru cateva schimbari. Si, pentru ca totul sa iasa ca la carte, accesul ziaristilor si parlamentarilor a fost interzis in cladire incepand cu 20 martie.

Cadouri de soi pentru invitati

Un album cu Bucurestiul de altadata, unul de prezentare a unor obiective turistice din Romania, ghiduri cu restaurantele, cluburile si cafenele din Bucuresti, filmul lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", toate in genti create de designerul Mihai Albu, dar si o sticla de vin vechi. Acestea sunt cateva dintre amintirile cu care ziaristii acreditati la reuniune si invitatii la Summit-ul NATO vor pleca de la Bucuresti. Firma ieseana Cotnari SA a asigurat aproximativ 180 de sticle cu vin marca "Grasa de Cotnari", vechi de cel putin 29 de ani, pentru cadourile invitatilor la Summit, o astfel de sticla ajungand sa coste pana la 343 de euro. De asemenea, oficialii vor putea sa cumpere suveniruri din Romania chiar de la parterul Palatului Parlamentului, unde pe durata reuniunii va fi deschisa o expozitie cu vanzare, cuprinzand oua incondeiate, icoane sticla, tesaturi, podoabe, obiecte din lemn si din ceramica. La evenimentul organizat de Muzeul Taranului Roman participa zece mesteri din Teleorman, Bistrita Nasaud, Maramures, Dambovita, Arges si Suceava, care - in masura in care mestesugul lor nu presupune utilizarea unor instrumente care nu au putut trece de filtrele de securitate - isi vor demonstra maiestria in realizarea obiectelor traditionale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.