Social 1 Aprilie 2008 02:16
Banii negri investiti in Romania au transformat peste noapte evazionistii in respectabili oameni de afaceri. Aproximativ 200 milioane de euro s-au "spalat" anul trecut in Romania.
Romanii sunt destul de inventivi si folosesc o serie de metode de transformare a banilor negri in bani legali: de la firme inregistrate in paradisuri fiscale la investitii in cazinouri.

Conform indicilor oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), anul trecut s-au "spalat" in Romania peste 200 milioane de euro. Presedinta acestei institutii, Adriana Luminita Popa, ia insa in considerare doar partea cea mai vizibila a lucrurilor: "Nu pot sa va spun in mod concret cati bani s-au spalat, dar pot sa va spun cate indicii au existat. Valoric, peste 200 milioane de euro in 2007… Sesizarea noastra nu este mijloc de proba, dar pe baza sesizarii noastre Parchetul isi constituie probele". sefa ONPCSB a mai precizat ca infractiunea cel mai des intalnita in cazul spalarilor banilor este, in aproximativ 60 la suta din cazuri, evaziunea fiscala. La aceasta se adauga "banii negri" obtinuti din inselaciune, prostitutie si comert pe internet. Conform ultimului raport al SRI, modalitatile de actiune utilizate pentru spalarea banilor sunt: angrenarea in procesul de privatizare a unor societati, imprumuturile personale si activitatile de consultanta, investitiile in firmele care lucreaza in sistem "lohn" si plasarea unor fonduri in cazinouri.

Analistul economic Ilie serbanescu sustine ca suma invocata de Oficiu este prea mica si ca evazionistii se pricep foarte bine la transformarea banilor negri in adevarate averi legale, chiar cu complicitatea bancilor: "Banii furati de la stat, banii proveniti din droguri, tigari sau trafic cu alcool sunt considerati murdari. Daca cineva ajunge sa se bucure de ei, inseamna ca au fost spalati". serbanescu socoteste ca "normal ar fi ca bancile sa raporteze tranzactiile suspecte, lucru care nu se intampla de fiecare data", fiindca dupa aceea "in paradisurile fiscale nu-ti cere nimeni sa raportezi provenienta banilor". Astfel, analistul a dat drept exemplu o companie care, desi este dotata cu un laptop, reuseste sa castige o licitatie de autostrada, incaseaza banii si pleaca. Lucru mai grav, acesti impostori din Romania nici nu se mai sinchisesc sa-si puna in legalitate banii, deoarece sunt siguri ca nimic rau nu li se poate intampla si "nimeni nu a patit niciodata nimic".

Analistul Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii, crede ca operatiunile de "albire" a unor bani care nu pot fi justificati se realizeaza cel mai frecvent prin investitii in publicitate, sport si imobiliare, adica acolo unde banii se ruleaza rapid. "Ideea este ca banul sa circule rapid si castigul obtinut dintr-o activitate legala sa fie reinvestit asa incat sa nu i se mai dea de urma sursei originale de provenienta a banilor".

Progrese in acest domeniu s-au inregistrat si in Romania, in sensul ca nu se mai lucreaza atat de mult cu bani cash, situatie in care urma banilor poate fi mai greu de luat. Bancile pot urmari mai usor de unde provin banii, dar se complica atunci cand sunt transferati in off-shore. "Nu se mai practica tranzactiile cu sacosa de bani, asta se intampla la mijlocul anilor ’90", spune Ionescu, explicand ca "acum banul vine dintr-o operatiune aparent legala, dintr-o societate inregistrata intr-un off-shore... Legalitatea transferului de bani nu poate fi contestata de autoritatile din Romania."


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.