A lucrat pentru un timp la Ministerul Mediului, chiar la departamentul care pregatea strategia de dezvoltare durabila. Dar experienta de functionar ministerial nu a fost tocmai una fericita, din cauza diferentelor de viziune.

In 2007, Teia a aflat ca la Ministerul Mediului e ne­voie de o echipa care sa pre­gateasca strategia de dezvoltare durabila a Romaniei. A dat un interviu pentru un post la Departamentul de dezvoltare durabila, numai ca atunci cand a fost angajata a aflat ca strategia fusese deja repartizata unei alte institutii (n.r. - Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare).

"Printr-un memo­ran­dum, tot procesul de revizuire a strategiei i-a revenit acestei institutii prin decizia Consiliului National pentru Dezvoltare Durabila. Echipa din minister avea responsabilitati limitate, efectiv birocratice. Nu puteam sa aduc nicio contributie la dezvoltarea strategiei", povesteste Teia Catana. Asa ca a renuntat sa mai lucreze la Mediu, dupa ce a nu primit niciun raspuns la intrebarile pe care le-a pus cu privire la strategie.

„Asa-zisa dezbatere pu­blica a proiectului de strategie nu merge prea bine. Pana acum au avut loc trei intalniri de cateva ore, cu vreo 150 de participanti, din care numai cativa au luat cuvantul. Nu a existat nicio dezbatre propriu-zisa.

Dar dezvoltarea Romaniei ne priveste pe toti! Or, pentru ca strategia se face pentru o perioada de peste 20 de ani, procesul de elaborare ar trebui sa fie mult mai activ", spune Teia Catana. S-a reintors la Viitor Plus si a mobilizat si alte organizatii pentru a lua o pozitie co­muna cu privire la strategia durabila.
Constienta ca dezvoltarea durabila e foarte importanta, Teia Catana vrea sa prelungeasca dezbaterile

Scrisoare pentru ministrul mediului

La inceputul lunii martie, 32 de organizatii de mediu au trimis ministrului mediului o scrisoare prin care i se cerea sa asigure transparenta si eficienta in revizuirea Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila. „Am propus noua solutii concrete pentru ca procesul participativ sa se deruleze eficient si transparent, macar de-acum incolo. In primul rand, publicul ar trebui sa fie informat cu privire la mecanismul de aprobare din cadrul intalnirilor pentru strategie", arata Teia.
O alta propunere e ca discutiile integrale din timpul fiecarei sesiuni a Consiliului National de Dezbatere Publica, precum si a tuturor intanirilor oficiale pe aceasta tema sa fie publicate in intregime pe website-ul oficial, in maximum trei zile de la intalnire.