Social 28 Martie 2008 11:46
Un medic roman stabilit in Marea Britanie a povestit cotidianului The Guardian motivele pentru care romanii aleg sa munceasca peste hotare.

Claudia Radu, in varsta de 33 de ani, si-a facut rezidentiatul in spitale din Bucuresti si Maramures, pentru ca, mai apoi, sa decida sa plece din tara, din cauza coruptiei din sistemul de sanatate. Potrivit Claudiei, din aceleasi motive, jumatate din colegii sai de facultate au ales ca si ea sa munceasca in alte tari.

"Mita in Romania este peste tot, nu poti scapa de ea", relateaza Claudia Radu in The Guardian. Traditia "atentiilor" are o lunga istorie in Romania, aceasta bazandu-se pe obiceiul de a darui o anumita suma de bani, alimente sau bauturi in schimbul unor servicii de calitate. In sistemul de sanatate romanesc, cadourile au devenit obiceiuri de la sine intelese, fiind chiar asteptate, in anumite circumstante, si considerate obligatorii, daca cineva doreste sa beneficieze de servicii medicale de calitate. Nu doar doctorii asteapta aceste atentii ci chiar si asistentele, anestezistii si chiar si portarii de la intrare.

"Pe vremea cand eram studenta in anul doi am avut una dintre primele experiente in privinta mitei care este oferita doctorilor. Astfel, am fost transportata de urgenta la spital avand apendicita acuta. Fiind studenta la medicina, mi s-a parut a fi gresit sa ofer bani unui medic pe care il consideram ca fiind din aceeasi breasla cu mine. Operatia a decurs bine, nu au existat complicatii, asa ca am fost uimita sa constat ca doctorul nu vrea sa ma externeze, insistand asupra faptului ca trebuie sa raman mai multa vreme in spital. A trecut o saptamana si tot nu am primit permisiunea de a pleca acasa din spital. Mama mea era convinsa ca nu primeam permisiunea de a pleca din cauza faptului ca nu i-am oferit bani chirurgului. Initial nu am crezut-o dar s-a dus la el, i-a oferit bani si, am fost externata imediat", a declarat Claudia Radu pentru The Guardian.


Despre autor:

Sursa: Antena3.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.