Social 26 Martie 2008 00:17
Acoperisurile vor trebui refacute pentru ca la acestea s-au executat lucrari fara autorizatie de constructie.Repararea terasei sau a acoperisului se face pe cheltuiala tuturor proprietarilor
Conform unui control al Inspectoratului de Stat pentru Constructii (ISC), la nu mai putin de 11.817 blocuri din toata tara s-au realizat modificari structurale ale acoperisului fara autorizatie de constructie. Acest demers poate duce la accidente grave. Vestea proasta pentru proprietarii din aceste imobile este ca vor trebui sa plateasca din nou refacerea acoperisului deoarece vor fi necesare alte lucrari, realizate de aceasta data in baza unei autorizatii de constructie.

Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a efectuat in a doua jumatate a anului trecut un control la nivel national asupra tuturor blocurilor carora li s-au facut lucrari la acoperis.

Controlul a vizat in special imobilele cu pod nevizitabil, vizitabil si pe cele cu mansarda. In urma verificarii rezulta ca, din totalitatea celor 19.025 de blocuri care au suferit modificari ale structurii acoperisului, la doar 38% dintre acestea s-au realizat lucrarile conform legii. Proprietarii din celelalte 62% din blocuri risca oricind sa ramina fara acoperis deasupra capului in cazul in care se va constata ca lucrarea trebuie refacuta.

„Dupa constatarea contraventiilor si stabilirea sanctiunilor, investitorii, respectiv asociatiile de proprietari, vor trebui sa obtina autorizatiile de construire de la autoritatile administratiei publice“, ne-a spus Dorina Isopescu, inspector general de stat la ISC. Reprezentantii asociatiilor de proprietari considera ca este necesar ca lucrarile realizate in blocurile de locuit sa fie atent supravegheate. „Am semnalat problema si credem ca masurile care s-au luat sint juste. Ar fi bine sa se reuseasca si verificarea a macar 10% din lucrarile efectuate pentru a se vedea in ce masura s-a respectat autorizatia“, spune Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari-Habitat.

Nu in toate cazurile vor trebui refacute structurile de acoperire. „Vor fi si lucrari pentru care se va obtine autorizatia de construire cu lucrarea respectiva, vor fi si situatii in care expertul tehnic va propune solutii de remediere a lucrarii si pot exista si cazuri in care lucrarea trebuie refacuta de la inceput. Cind este vorba de structura unei sarpante, un element de structura pozitionat un centimetru mai departe decit trebuie poate duce la prabusirea constructiei“, a precizat Dorina Isopescu. O alta neregula semnalata de ISC este aceea ca, din lucrarile efectuate cu autorizatie de constructie, doar 52% au fost receptionate la finalizarea lucrarii. Receptia unei lucrari se face in doua faze.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.