Social 26 Martie 2008 14:24
Edilii Capitalei au ridicat cainii vagabonzi de pe traseul Summit-ului NATO si se declara pregatiti sa intervina in zona hotelurilor si in locurile unde se va desfasura acest eveniment, insa, din lipsa de personal, nu pot raspunde si altor solicitari privind problema animalelor fara stapan, informeaza NewsIn.

"Cainii din zona aeroporturilor Otopeni si Baneasa, precum si cei de pe bulevardele aflate pe traseul Summit-ului NATO au fost ridicati si dusi in adaposturi. Avem echipe pregatite sa intervina si in locurile de desfasurarea a evenimentului, precum si la hotelurile unde vor fi cazati oaspetii din strainatate, Din pacate, pana dupa data de 4 aprilie, cand se incheie Summit-ul, nu putem interveni si la solicitarea cetatenilor, pentru ca nu avem destui oameni", a declarat directorul Administratiei pentru Supravegherea Animalelor, Simona Panaitescu.

Potrivit directorului ASA, cainii ridicati in ultimele doua saptamani au fost inghesuiti in adaposturile municipalitatii. "Nu sunt suficiente locuri in care sa-i tinem, asa ca am fost obligati sa-i inghesuim, mai ales ca legea nu permite eutanasierea animalelor decat in conditii speciale", a precizat Simona Panaitescu.

Municipalitatea nu poate estima cati caini au fost dusi in adaposturi si nici cati au ramas pe strazile Capitalei. "Daca ar exista o lege care sa prevada dotarea cainilor cu cipuri, i-am putea monitoriza si am sti numarul lor", afirma directorul ASA.

Fundatia Vier Pfoten, cea mai importanta organizatie din societatea civila care se ocupa de protectia animalelor, sustine ca, potrivit estimarilor sale, in Bucuresti s-ar afla aproximativ 30.000 de caini fara stapan, concentrati in special in zona pietelor si a aglomerarilor de blocuri din cartiere.

"In adaposturile municipalitatii sunt cateva sute de caini, prea putin in comparatie cu numarul celor de pe strazi. Este urmarea faptului ca nu s-a facut niciun program unitar de sterilizare, care ar fi dat rezultate in viitorul nu foarte indepartat. Iar asta desi se cunoaste ca, in afara faptului ca nu se mai pot inmulti, cainii sterilizati sunt mult mai linistiti si nu reprezinta un real pericol. Noi le-am propus autoritatilor sa colaboram in cadrul unor programe de sterilizare, insa numai cu conditia ca respectivele animale sa ramana libere", spune Veronica Tulpan, reprezentant Vier Pfoten.

Potrivit Legii nr. 9/2008 privind protectia animalelor, acestea pot fi eutanasiate numai daca sunt bolnave.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.