Evolutia economiei romanesti a dus la schimbarea cererii si ofertei pe piata fortei de munca autohtone. "Astazi, cea mai cautata profesie se constata a fi cea de inginer", ne-a declarat Dumitru Pelican, directorul executiv al Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti. Pentru cei cu studii medii sau pentru muncitorii calificati, cele mai cautate meserii raman cele de zidari, faiantari si sudori. "in prezent, in Romania, sunt firme care ii ofera unui sudor cu inalta calificare salariu de 600 - 700 de euro pe luna.

La mare pret vor fi, in scurt timp, si meseriile de drumari, pentru ca Romania va intra in perioada investitiilor in infrastructura", ne-a mai spus Dumitru Pelican. in opinia sa, cele mai cautate meserii in Bucuresti sunt cele de farmacist, contabil si finantist, urmand ca, din 2007, meseriile de medic veterinar, inginer zootehnist si inginer agricol sa fie la mare pret. Conform statisticilor oficiale, in prezent, in Bucuresti, varsta la care se ocupa primul loc de munca a scazut la 16 ani, iar rata celor fara slujba s-a mentinut, in ultimele 5 luni, constanta, la un nivel de numai 3 la suta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.