Social 25 Martie 2008 02:02
Romania se afla pe locul 5 in Europa ca incidenta a tulburarilor psihice, iar 20% dintre romani sufera in acest moment, de o tulburare psihica, ne-a explicat Dr. Alexandru Paziuc, medic primar in Spitalul de Psihiatrie Campulung Moldovenesc.
"Statisticile arata ca problemele de sanatate mintala sunt subestimate, ca exista inca lipsa de intelegere si interes din partea statului, a factorilor de decizie si putere privind politicile de sanatate mintala, suferinta si drepturile persoanelor cu disabilitati psihice", a mai spus dr. Paziuc. Insa, el a tinut sa precizeze ca multe dintre afectiunile psihice sunt tratabile sau pot fi tinute sub control, una dintre acestea fiind schizofrenia. Aceasta afectiune este o tulburare care afecteaza o persoana din 100, asta insemnand ca in Romania traiesc 22.000 de persoane care au aceasta boala. "Chiar daca schizofrenia este o boala severa, aproape un sfert din persoanele cu schizofrenie isi revin complet sau ajung la o stare de functionare buna. Cel mai important este ca severitatea si frecventa recaderilor variaza mult si depinde de calitatea ingrijirilor si a suportului pe care persoana le primeste", ne-a spus dr. Paziuc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.