Consumatorii de energie electrica, inclusiv cei casnici, vor primi, incepand din 15 aprilie, pe langa facturi, etichete cu informatii referitoare la sursa de provenienta a energiei electrice consumate anul trecut si gradul de poluare a capacitatilor de productie respective. "Eticheta are rolul de a sensibiliza consumatorul, referitor la sursele folosite si impactul acestora asupra mediului.

In tarile Uniunii Europene, exista clienti care prefera sa cumpere o energie verde, produsa din surse regenerabile, desi are un pret mai mare", a declarat, Alexandru Sandulescu, director in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Ea este transmisa o singura data pe an si contine informatii aferente anului anterior.

Potrivit reprezentantilor Electrica, atat filialele de distributie cat si firma centrala au pregatit etichetele respective si le vor distribui, o data cu facturile de electricitate, incepand de maine, transmite Mediafax. Pentru ca sistemul de facturare este diferit de la caz la caz, unii clienti vor primi aceste documente mai tarziu decat altii.

Astfel, este specificata contributia fiecarei surse de energie (n.r - energie nucleara, energie produsa in hidrocentrale sau in termocentrale pe gaz, pe carbure, pacura etc.) la acoperirea achizitiei de energie electrica a furnizorului. De asemenea, eticheta mai contine si detalii legate de nivelul emisiilor de dioxid de carbon si deseurile radioactive rezultate in urma producerii energiei electrice furnizate.