Social 24 Martie 2008 04:27
Dupa "criza romano-italiana", Comisia Europeana se incrunta la eficienta politicilor privind integrarea sociala a romilor si pune la cale o strategie. Comisarul Leonard Orban vede problema: transferul unui plan global la nivelul teritoriilor nationale.
Europa traieste pe pielea ei insuccesul Romaniei cu romii: strategii pe hartie si putine rezultate. Expertii explica esecul: o intentie buna de la nivel inalt se prapadeste la nivel local, unde romii nu au scoli, utilitati, slujbe, bani sau mancare.

Comisia europeana este pusa la grea incercare de problema romilor, care s-a transformat brusc dintr-una cu care fiecare stat trebuia sa se descurce, intr-una europeana, fara granite. Leonard Orban, comisarul european pentru Multilingvism, ne-a declarat ca discutiile la nivel inalt despre integrarea sociala a romilor s-au intensificat. CE este presata atat de Consiliul European, care i-a cerut un raport de evaluare a eficientei actualelor politici privind romii, cat si de Parlamentul European, care vrea o strategie comunitara pentru romi. "Una dintre consecintele crizei romano-italiene a fost punerea ca prioritate in dezbaterile europene a problematicii persoanelor de etnie roma. Actiunile unui singur stat nu mai sunt suficiente pentru integrarea acestor persoane", spune Leonard Orban. Comisarul european crede ca elaborarea strategiei este o chestiune "de termen mediu, nu imediat", care nu se va intampla pana cand CE nu se lamureste daca isi cheltuieste eficient banii pentru romi. Leonard Orban vede, insa o problema, in cazul adoptarii unei astfel de strategii: "Instrumentele de a influenta integrarea romilor exista la nivel national sau regional. La nivel comunitar, acestea sunt reduse. Cand nu iei tu decizii in locul statelor membre, e normal sa te intrebi cum poti adopta o strategie". Simpla acordare de bani de la Fondul Social European nu este de ajuns, arata Orban, pentru ca fiecare stat decide cum ii cheltuie. Spania a directionat acesti bani si catre romi, Italia nu. Romania are de primit 3,5 miliarde de euro, in intervalul 2007-2013, pe care ramane de vazut cum alege sa ii cheltuie.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.