Social 24 Martie 2008 03:40
In acest an vor sustine simultan examenul de licenta doua generatii ale aceleiasi facultati

Aproximativ 200.000 de studenti vor intra in examenul de licenta in acest an. Majoritatea termina anul III, dupa sistemul european de invatamint, conform Tratatului de la Bologna, si anul IV, dupa vechiul sistem de invatamint. Alaturi de acestia mai sint si studentii de la Medicina care isi finalizeaza studiile de sase ani. Senatele universitatilor au hotarit daca absolventii lor vor da fie numai probele scrise, fie vor sustine numai lucrarea de licenta. Oficialii din minister spun ca alegerea modului de absolvire a fost lasata universitatilor pentru a favoriza autonomia. „Studentii din anul III si IV vor sustine examenul de licenta in aceleasi conditii, care sint stabilite de fiecare universitate in parte.

Numai ca prin sistemul Bologna, studentul cu trei ani e nevoit sa faca si un masterat pentru a-si echivala studiile la nivelul celui care a facut patru ani“, a explicat Mihaela Suciu, consilier al ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei.

Ioan Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, spune ca studentii vor sustine numai lucrarea de diploma, cu diferente de continut in functie de studii. Rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti, Ecaterina Andronescu, spunea ca lucrurile vor ramine la fel ca in anii trecuti, pentru ca „lucrarea este un lucru definitoriu pentru studentii Politehnicii“. La Universitatea din Bucuresti senatul a hotarit ca studentii din anul III si IV vor da examenul dupa aceeasi metodologie. „In functie de competentele lor pentru piata fortei de munca, ei au aceleasi drepturi. Si anul IV are nevoie de masterate, ca si anul trei, pentru a se specializa. Dar s-a stabilit si ca, luind in considerare planul de invatamint, vom lasa facultatile sa decida ce trebuie sa faca studentii in functie de specificul specializarilor lor“, a spus Romita Iucu, prorectorul Universitatii din Bucuresti. La universitatile particulare, cum este Universitatea „Spiru Haret“ sau Universitatea Media, studentii vor sustine doar o lucrare de licenta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.