Social 22 Martie 2008 00:17
Fondul de salarii al companiilor din Romania a crescut cu peste 50% anul trecut, dar s-au dublat si concediile medicale si numarul de ore suplimentare, potrivit unui studiu la nivel national.
Cresterea numarului de salariati din Romania inregistrata anul trecut si majorarea veniturilor salariatilor cu 25% au condus la o crestere a fondului de salarii al firmelor cu 53%, conform unei cercetari a companiei de administrare de personal PayLogic, reali­zata pe un esantion de 10.000 de angajati din toata tara. Astfel, daca in ianuarie 2007 salariul mediu pe angajat era de 2.251 de lei, in luna ianuarie a anului acesta media a fost de 2.814 de lei. Datele sunt in concordanta cu cifrele Eurostat, potrivit carora, cu o crestere de 21,4% in ultima parte a anului trecut, Romania se plaseaza pe al doilea loc in Uniunea Europeana la cresterea cheltuielilor cu forta de munca, tara noastra fiind depasita doar de Letonia.

Pentru obtinerea unor salarii mai mari, romanii au fost nevoiti sa munceasca ore suplimentare, aproape dublu fata de cat era in program. “Presiunea pusa astfel de patroni pe umerii angajatilor a dus practic la o explozie a numarului de ore de concediu medical, cresterea medie a acestui numar fiind de 105%”, arata autorii studiului. Astfel, la inceputul acestui an, media orelor de concediu medical pentru un angajat era de 6,74 ore, aproape dublu fata de perioada similara a anului trecut, cand media era de 3,28 ore.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.