Libertatea v-a anuntat in premiera despre audierea sirianului Omar Hayssam in dosarul de terorism care priveste rapirea celor trei jurnalisti romani la Bagdad si a irakianului Muhamed Munaf. Reporterii nostri au aflat totul despre spovedania lui Omar - facuta in taina, la Parchetul General. Surse din randul anchetatorilor care lucreaza direct in aceasta cauza ne-au dezvaluit ca sirianul acuza acum "Celula de criza" de la Cotroceni pentru disparitia fratelui sau, Mohamed.

Acesta ar fi fost trimis in Irak ca "momeala" sa negocieze cu rapitorii care il contactasera telefonic de doua ori pe Hayssam. Conform multimiliardarului arestat dupa ce a fost apelat de rapitori, care i-au cerut o rascumparare de 4.000.000 de dolari pentru a-l elibera pe Munaf, el a informat de indata autoritatile.

Hayssam: "Celula de criza l-a folosit pe fratele meu ca momeala!"

"Am trimis doua persoane sa vorbeasca cu oficialii MAE si cei ai Presedintiei si sa spuna ca m-au contactat rapitorii. Dupa aceea, am spus tot cum a fost si la televiziune, la sugestia unor avocati", a declarat Omar. El a marturisit totodata ca membrii "Celulei de criza" i-au propus sa intre in joc si sa simuleze negocierea pentru a-i putea localiza.

Omar a recunoscut ca ideea de a-l trimite pe doctorul Yassim Mohamed la Bagdad i-a apartinut, insa, in ce-l priveste pe fratele lui, autoritatile au fost cele care au insistat sa faca si acesta parte din asa-zisa delegatie, pentru a fi mai "credibili". Azi, despre Mohamed Omar nu se stie nimic. S-a vehiculat ca ar fi fost arestat in Irak, dar stirea n-a fost confirmata.

Pe de alta parte, Hayssam a negat ca i-a sponsorizat pe ziaristi si a spus ca nu-i cunoaste pe rapitori. Ieri dupa-amiaza, presedintele Basescu a facut o noua declaratie la Cotroceni prin care a asigurat natiunea ca autoritatile statului sunt in legatura cu rapitorii, ca jurnalistii sunt bine, ca li se da de mancare si sunt lasati la toaleta.

"Serviciile secrete au sesizat din vreme, dar politicul nu a luat decizii"

Pentru prima data de la izbucnirea crizei rapirii jurnalistilor, presedintele Traian Basescu a simtit nevoia sa faca publice anumite informatii. A facut-o ieri dimineata, prin intermediul unui neinsemnat post de radio - "Mix FM" , aflat sub coordonarea lui Alexandru Lazescu, reprezentant al Aliantei D.A. si membru in CA al TVR. Presedintele a atacat subiectul pe mai multe fronturi: situatia "la zi" a jurnalistilor disparuti in Bagdad, intoxicarea presei, activitatea serviciilor secrete romanesti, dar mai ales despre conotatiile politice ale cazului Omar Hayssam.

* Ziaristii nu sunt inca liberi, dar reprezentantii celulei de criza, a spus Basescu, sunt "in legatura cu gruparea care ii detine". "Nu stim daca vom reusi sa o mentinem continua pana la eliberarea lor", a mai afirmat presedintele, dar s-a exprimat ca finalul va fi "categoric da", unul fericit.

* Persoane din tara si din Irak, cunoscute, au intoxicat mass-media, facand "extrem de dificila misiunea de a recupera ziaristii". "Nimeni dincolo, la cei care-i detin, n-a crezut ca o intoxicare de asemenea dimensiuni nu e practicata chiar de autoritatile romane", a spus presedintele, precizand ca va dezvalui la momentul oportun ce interes a existat.

* Traian Basescu considera ca serviciile secrete au avut de trecut un test cu aceasta ocazie. Daca vor cadea capetele lui Timofte sau Fulga, vom vedea la inceputul lui iunie, dar presedintele a facut distinctia clara intre sefii SRI si SIE si oamenii din subordinea lor. Acestia au adunat "un volum impresionant de informatii despre filiera Omar Hayssam". Informatiile au tot fost transmise de SRI de 7 ani demnitarilor, "dar politicul nu a luat nici o decizie".

Astfel, Basescu nu s-a sfiit sa recunoasca faptul ca, inca de cand PD se afla la guvernare in epoca CDR, afaceristii arabi erau lasati sa zburde in voie. A promis, insa, ca va afla "de ce politicul (premier, structurile coercitive, justitia, AVAS din perioada 1998-2004) a luat decizii si a continuat sa protejeze activitatea lui Omar".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.