Social 21 Martie 2008 03:40
Prognoza arata ca, in primavara, debitele raurilor vor creste, iar la vara va fi arsita
Sudul tarii, afectat in prezent de seceta, se va confrunta, in urmatoarele doua luni, cu cresteri ale nivelurilor apelor pe raurile mici si cu viituri rapide, dar care se vor manifesta pentru scurt timp. La vara, in schimb, specialistii spun ca perioadele de seceta vor alterna cu cele in care va ploua, fara a se putea vorbi insa de fenomene extreme, cum au fost inundatiile din 2005 sau seceta de anul trecut.

Directorul Institutului National de Hidrologie, Petre Stanciu, a declarat, ieri, ca, in acest moment, pentru majoritatea cursurilor de apa din sudul tarii debitele se situeaza intre 30% si 50% din valorile normale pentru aceasta perioada a anului.

„Nu putem vorbi de seceta hidrologica, desi este evident deficitul de apa in zonele vulnerabile - sudul Moldovei, Dobrogea, Campia Ialomitei si Baragan. Insa prognozele arata ca debitele vor creste chiar si in aceste zone in lunile urmatoare, iar pe raurile mici s-ar putea produce viituri rapide", a spus Stanciu citat de Adevarul.

Romanii vor avea parte din nou de inundatii, fenomen ce va debuta in preajma sarbatorilor de Pasti, in a doua parte a lunii aprilie. Astfel, regiunile din nordul si sudul tarii ar putea fi afectate de viituri în lunile aprilie, mai si iunie, potrivit unei prognoze hidrologice prezentate, ieri, de catre Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, dupa cum arata Gardianul. “Problemele cele mai mari ar putea aparea la sfârsitul lunii aprilie, începutul lunii mai si în luna iunie. În prima perioada, pe lânga precipitatiile asteptate, apele vor creste si în urma topirii zapezii. În cea de-a doua perioada, la începutul lunii iunie, avem o ultima perioada de topire a zapezii de pe vârfurile înalte, atât din tara, cât si de pe traseul Dunarii, astfel ca ne asteptam la cresteri de debite si pe fluviu, si pe râurile interne”, a declarat Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor. Potrivit acestuia, în aprilie, mai si iunie, problemele legate de cresterile de debite prognozate nu vor duce la avertizari cu cod rosu, ci maxim la unele cu cod portocaliu. “Nu vom avea, în principiu, depasiri ale cotelor de pericol, ci maximum depasiri ale cotelor de inundatie, dar si acestea vor avea caracter local”, a precizat Stanciu. Perspectiva codului rosu nu este insa inlaturata complet. “Daca vom da cod rosu, atunci vor fi afectate populatia, bunurile, animalele si intr-un astfel de caz vom lua toate masurile necesare intr-o astfel de situatie si vom proceda ca anul trecut”, a adaugat directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.