Conform ultimelor studii, un miliard de oameni sufera din cauza lipsei de apa, a carei penurie se va accentua si mai mult pe viitor sub dubla presiune a incalzirii globale si a cererii tot mai mari de apa pe fondul cresterii demografice.

Cercetatorii spun ca, in acest moment, o treime din populatia lumii continua sa traiasca fara acces la apa de calitate, fapt pentru care, in fiecare zi, mor 25.000 de persoane, mai ales copii. Unul dintre obiectivele Summitului Mondial al Dezvoltarii Durabile de la Johannesburg , din 2002, presupune reducerea la jumatate a numarului de persoane private de apa potabila, pana in 2015, raportat la anul 1990. Asta ar insemna ca, zilnic, aproximativ 274.000 de persoane ar trebui sa capete acces la apa de calitate, precizeaza Adevarul.

Celebrarea Zilei Internationale a Apei este o initiativa ce a decurs din Conferinta Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare in anul 1992, de la Rio de Janeiro. Organizatia Natiunilor Unite a declarat intervalul 2005-2015 ca fiind Deceniul International al Natiunilor Unite in lupta „Apa pentru Viata” ( Water for Life). Aceasta perioada isi propune sa reprezinte un demers important derulat intr-un crescendo sustinut prin care se aduc in fata constiintei publice aspecte diferite ale unei realitati pe care, poate multi dintre noi nu ne-o imaginam: lupta pentru apa, lupta pentru viata.

Potrivit UNwater , anul 2008 a fost declarat , in acest sens, "Anul international al Igienei", de catre oficialii ONU tocmai pentru a demara progresul a 2,6 bilioane de oameni din lumea intreaga care nu au conditii igienice de viata. Imbunatirea unui comportament igienic si accesul la toalete nu numai ca scade rata mortalitatii infantile, dar de asemenea creste numarul copiilor care merg la scoala, reduce malnutritia si rata infectiilor si permite dreptul la o viata normala, in conditii sigure: ("Sanitation is Dignity")

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Google Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului De Ziua Apei, un miliard de oameni sufera de sete.