Social 18 Martie 2008 01:13
Spatiile verzi ale Capitalei se usuca din cauza celor 400 tone de impuritati care le acopera
Una dintre problemele de viata si de moarte ale Bucurestiului este praful in exces. Copacii din Capitala au inceput "sa cheleasca" prematur, intrucat praful si noxele produse in trafic ii otravesc zi de zi, spune presedintele Organizatiei Eco Civica, Niculae Radulescu-Dobrogea. Masuratorile arata ca, anual, se depun peste 400 de tone de praf pe fiecare kilometru patrat al Bucurestiului.

Santierele au distrus parcurile si produc praf in cantitati incredibile, spune revoltat presedintele organizatiei Eco Civica, Niculae Radulescu-Dobro­gea. Ingrijorati de efectele poluarii care sufoca Bucurestiul, ecologistii acestei organizatii au masurat cantitatea de praf care se aduna pe metrul patrat intr-o luna si apoi au calculat cantitatile anuale.

"In Bucuresti, in fiecare an, se depun peste 400 de tone de praf pe kilometrul patrat. Este o situatie alarmanta daca ne gandim ca in perioada 2000-2001 in Bucuresti erau doar aproximativ 270 de tone de praf/kilometru patrat. Singura solutie sunt cresterea suprafetelor de spatii verzi si refacerea perdelelor verzi de la marginea orasului", spune ecologistul.

Un arbore matur retine 20 de kilograme de praf

Distrugerea spatiilor verzi din Bucuresti a fost si este o mare greseala, spune Radulescu-Dobrogea. „Orice copac este un veritabil aspirator de praf. Fiecare arbore matur retine 20 de kilograme de praf, dar municipalitatea nu se gandeste la asta.

Situatia este grava daca ne gandim ca in anul 2003, cand mediul ambiant nu era atat de afectat, in Bucuresti au murit, potrivit unei statistici a Institutului de Sanatate Publica, 10.000 de oameni din cauza conditiilor de mediu", a precizat Niculae Radulescu-Dobrogea. El a adaugat ca situatia dezastruoasa la care s-a ajuns din pricina poluarii cu praf nu poate fi rezolvata decat analizand factorii care au provocat-o.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.