Social 17 Martie 2008 02:39
Adevarati „revolutionari verzi”, eco-teroristii incendiaza noile case de lux in numele carora se defriseaza padurile si salveaza mii de animale de la moarte
Aripa dura a miscarii ecologiste recurge la violenta impotriva companiilor care afecteaza mediul.
Actiunile de lupta clandestina si violenta in numele unor cauze ecologice intra tot mai des pe agenda agentiilor de securitate americane si europene, la concurenta cu terorismul islamic. Frontul de Eliberare a Pamantului, aparut la inceputul anilor ’90, da mari batai de cap autoritatilor din Statele Unite, unde organizatia a pus la cale incendii si a distrus in ultimii 10 ani proprietati in valoare de sute de milioane de dolari. Ultima actiune a gruparii a avut loc in urma cu doua saptamani, intr-o suburbie a orasului Seattle, unde au fost incendiate cinci locuinte de lux in valoare de aproape 10 milioane de dolari.
Earth Liberation Front (ELF) lupta in numele pro­tectiei mediului si vrea sa limiteze avalansa de con­s­truc­tii de case prin incendii si alte actiuni directe. Organizatia ELF, compusa din celule secrete si foarte mici, a revedicat numeroase incendii asupra zonelor de dezvoltare imobiliara din SUA, din Long Island pana in San Diego.

Prima actiune a ELF a avut loc in 1997, cand o celula a gruparii a incendiat tarcurile de cai ce apartineau administratiei locale din Oregon. In 1998, gruparea a revendicat un puternic incendiu in statiunea de schi Vail din statul Colorado, pagubele ridicandu-se la 12 milioane de dolari.

Tre Arrow, un activist in varsta de 34 de ani, este judecat in prezent de un tribunal din Portland pentru ca, in 2001, a participat la un atac cu cocktailuri Molotov asupra unor betoniere si asupra unor camioane care transportau copaci defrisati.

Case de lux mistuite de flacari

Gruparea eco-terorista Earth Liberation Front a intrat din nou in atentia opiniei publice pe data de 3 martie, cand militantii ecologisti au dat foc unor proprietati de lux in constructie, situate la marginea oraselului Maltby, la 25 de kilometri de Seattle.

Anchetatorii FBI au stabilit ca in spatele incendiului se afla gruparea ELF, care a lasat la locul sinistrului un afis in care revendica „atentatul". Semnat cu initialele ELF, pe afis scria „Construit verde? Nu, NEGRU!" si „McMansions + RCD-urile nu sunt ecologice".

Termenul „McMansions" se refera la ansambluri de case aproape identice, construite „in linie", aluzie la modelul de productie McDonald’s, in timp ce RDC-urile sunt grupuri de case in zona rurala, la periferiile marilor orase, care sunt construite pe un spatiu cat mai restrans.

La cateva zile dupa incendiile de la Seattle, patru militanti ai ELF au fost condamnati de justitia americana pentru ca au provocat un incendiu devastator, in 1999, in campusul universitatii din Michigan. Incendiul a distrus cladirea in care se desfasurau proiecte pentru promovarea biotehnologiei agricole pentru tarile sarace.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.