Social 17 Martie 2008 00:43
Un documentar TV, denumit "Viata fara oameni" a creat o serie de imagini care doresc sa ilustreze cum ar arata planeta Pamant daca, dintr-un motiv sau altul, omenirea ar disparea peste noapte.
Realizatorii emisiunii se intreaba cat de mult ar sta in picioare oare ruinele civilizatiei umane sau ce ar intelege extraterestrii despre planeta Pamant la un secol de la disparitia omenirii? Din pacate, raspunsul specialistilor a fost: "aproape nimic". In mai putin de o suta de ani, majoritatea constructiilor zilelor noastre ar fi distruse de vreme, coroziune, cutremure, animale, insecte si bacterii. Interesant este ca majoritatea constructiilor civilizatiilor antice vor suporta mult mai bine trecerea timpului, ca si scrierilor acestora, spre deosebire de cladirile prezentului care valoreaza miliarde de dolari sau de cartile si inregistrarile electronice.

Un extraterestru care ar vizita Pamantul ar putea crede foarte bine ca ultima civilizatie care a populat planeta a fost cea a egiptenilor. Aceste estimari se bazeaza pe cercetari stiintifice, studii de arhitectura, istorie si inginerie. Principalul consilier al programului TV este Gordon Masterton, fostul presedinte al Intitutului Regal de Inginerie. Acesta a declarat ca "luminile se vor intrerupe aproape instantaneu in intreaga lume. Ultima sursa de energie care va fi produsa e cea a turbinelor eoliene, insa, dupa cateva saptamani, planeta va fi scufundata intr-o bezna totala, care nu a mai existat de cand omul primitiv a descoperit focul". Dupa doar sase luni, zonele urbane vor fi repopulare - insa de animale, inclusiv de fostele animale de casa.

In mai putin de 20 de ani, lupii si ursii vor fi speciile dominante, si vor misuna cu sutele pe strazile pustii. Orice cladire din lemn va incepe sa se prabuseasca, in special in urma asaltului termitelor. Insa vor fi afectate si structurile de beton si otel. In 40, 50 de ani, fara interventia omului, va interveni coroziunea otelului, asaltul vegetatiei si vremea, care vor reusi sa doboare in final zgarie-norii. In mai putin de o suta de ani vor rugini si automobilele, iar succesiunea anotimpurilor, inghetul si canicula vor transforma, incet dar sigur, strazile in ruine, retelele de metrou vor fi inundate, iar sistemul de iluminat va ceda, provocand incendii dezastruoase.

Centrul Londrei va fi sub ape, pentru ca, fara curent, orasul va fi fara aparare in fata Tamisei. Lumea animalelor va invinge, asa-zisii gandaci invincibili vor muri de frig, sobolanii vor deveni prada vulturilor si soimilor, iar animalele mai mari, precum elefantul african, se vor inmulti pana cand cand vor ajunge de ordinul milioanelor. Animalele mai blande, precum vacile sau oile, vor cadea victimele pradatorilor. In tot acest timp cele mai pretioase marturii ale istoriei si culturii civilizatiei umane, care sunt stocate in arhive cu temperatura si umiditate controlata, vor disparea de asemenea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.