"Exista mai multe incendii in strada Barkhor, ne aflam chiar acolo", a declarat telefonic pentru AFP un pompier din Lhassa.

Potrivit organizatiei pentru apararea drepturilor tibetanilor "Campania Internationala pentru Tibet", situatia s-a deteriorat in cursul zilei de astazi. "O masina a politiei a fost incendiata in apropiere de manastirea Ramosh si am aflat ca deplasarea populatiei a fost restrictionata de autoritati", a declarat Kate Saunders, un responsabil al organizatiei cu sediul la Londra.

Ulterior, agentia oficiala China Noua a confirmat ca violentele de astazi din capitala tibetana s-au soldat cu incendieri voluntare. Potrivit unor martori, mai multe magazine erau in flacari, relateaza agentia, care mentioneaza pentru prima data tulburarile din Lhassa.

Aproximativ 200 de persoane conduse de calugarii budisti au manifestat vineri si in Xiahe, un oras din regiunea tibetana din nord-vestul Chinei. Manifestantii, dintre care unii aveau drapele tibetane, au fost blocati de fortele de ordine in fata biroului de securitate publica din orasul aflat in provincia Gansu.

Circa 100 de scutieri au reusit apoi sa disperseze manifestatia si sa-i determine pe calugari sa se retraga spre manastire, fara a folosi violenta.

De la inceputul saptamanii, calugari budisti manifesteaza in Tibet si in regiunile din apropiere, cu ocazia implinirii a 49 de ani de la revolta din Lhassa, care a dus la exilarea lui Dalai Lama, liderul spiritual al budistilor tibetani.

Potrivit organizatiei pentru apararea drepturilor tibetanilor, situatia este tensionata in Tibet, unde doi calugari au incercat sa se sinucida. Asociatia se bazeaza pe declaratiile obtinute de Radio Free Asia (RFA). "Cei doi calugari care se pare ca au incercat sa se sinucida au fost identificati (...) ei se afla in stare critica si au putine sanse sa supravietuiasca", afirma organizatia. Calugarii locuiesc la manastirea Drepung, una dintre cele mai mari din Tibet, in apropiere de Lhassa.

Calugarii de la manastirea Sera, din Lhassa, ar fi in greva foamei, potrivit organizatiei.
Cele doua manastiri, precum si cea de la Ganden, la nord de Lhassa, sunt inchise turistilor, a anuntat "Campania Internationala pentru Tibet".

Organizatia a afirmat si ca mai multi calugari au fost arestati, fara a preciza numarul, informatie dezmintita de autoritatile chineze.

Un purtator de cuvand al guvernului regional din Lhassa, Fu, a declarat ca "nu exista calugari arestati, nu exista politie prezenta in forta si nici manastiri inchise".

Beijingul anuntase ieri ca situatia din Lhassa a revenit la calm. "Datorita eforturilor guvernului local si administratiei democratice a templelor, situatia din Lhassa este stabila", a declarat Qin Gang, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe.

Qin a calificat manifestatiile drept "lovituri organizate de gruparile lui Dalai Lama".

Campania Internationala pentru Tibet, care militeaza pentru o rezolvare politica la problema tibetana, pe baza unui dialog intre Dalai Lama si China, a anuntat ca acestea sunt cele mai ample manifestatii din Lhassa, dupa cele din 1989.