Social 14 Martie 2008 02:46
Aderarea la UE a lasat zeci de localitati fara doctori.
Peste o mie de medici romani din totalul de peste 40 de mii au plecat sa lucreze in strainatate, marind astfel deficitul, mai ales in mediul rural, unde zeci de localitati sint fara doctori, iar in peste o treime dintre judete este deficit de specialisti, potrivit unui raport al Colegiului Medicilor din Romania (CMR) prezentat joi. „Dupa momentul aderarii la 1 ianuarie 2007, emigratia sau intentia de emigrare a personalului medical din Romania a devenit un motiv de ingrijorare pentru asociatiile profesionale din domeniu, in ciuda faptului ca acest fenomen nu este (inca) sustinut de date statistice valide si accesibile“, a declarat joi Aurora Dragomiristeanu, autoarea raportului intitulat „Migratia medicilor“, citata de Cotidianul.

Salariile mici, dotarile modeste din unitatile sanitare, lipsa de recunoastere a performantei, dar si agresiunea constanta a autoritatilor si a mass-mediei sunt principalele cauze ale migratiei in randul medicilor, a precizat prof. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).
El avertizeaza ca plecarea medicilor poate crea dezechilibre majore in sistemul de sanatate care, pe langa acest fenomen, se mai confrunta si cu o "migratie interna" spre marile centre universitare din Bucuresti, Cluj, Iasi, Tg. Mures si Timisoara. Statisticile arata ca numarul de locuitori care revin unui medic in rural este de peste sase ori mai mare decat in urban.

Potrivit Adevarul,cea mai defavorizata regiune este cea de nord-est, cu 2.778 de locuitori la un medic. Cei mai multi medici, peste 11.000, se afla concentrati in Capitala. Potrivit dr. Anca Dragomiristeanu, autorul studiului "Migratia medicilor din Romania", prezentat ieri, o treime din specializarile medicale nu sunt acoperite in intregime la nivel national.

Exista judete, precum Bistrita-Nasaud, Mehedinti, Botosani si Calarasi, unde nu exista niciun medic cardiolog, endocrinolog, nutritionist sau pneumolog. "Cele mai cerute specializari in strainatate sunt medicina de familie, psihiatria si terapia intensiva", a mai spus dr. Dragomiristeanu. Studiul mai arata ca fenomenul migratiei se inregistreaza si la nivelul asistentelor medicale si al moaselor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.