Social 13 Martie 2008 12:54
Au fost date publicitatii rapoartele de tara ale Ministerului american de Externe privind drepturile omului. In raportul privind Romania, se spune ca s-au inregistrat progrese, dar au continuat sa aiba loc unele abuzuri, informeaza BBC.

Raportul semnaleaza plangeri privind abuzuri ale politiei contra unor detinuti sau a membrilor comunitatii romilor, si sunt inventariate detaliat un numar de cazuri concrete.

Se spune totdata ca, desi s-au imbunatatit usor conditiile din inchisori, acestea raman proaste, sub standardul european.

Desi politia a respectat in general legea si procedurile interne, coruptia in randul sau a ramas un motiv important al lipsei de respect al populatiei fata de politie si a scaderii autoritatii ei, se mai spune in raport.

La capitolul despre sistemul judiciar, raportul constata ca acesta nu se bucura de increderea populatiei ca ar aplica impartial legea.

Coruptia a ramas o problema larg raspandita, se mai spune in raport, la capitolul coruptie guvernamentala si transparenta.

Exista o perceptie publica ridicata a coruptiei. Iar ONG-urile si presa constata ca nici un caz major de coruptie la nivel inalt nu a dus la condamnari cu inchisoarea.

La acest capitol, unul dintre cele mai extinse din raport, se prezinta in detaliu aspecte ale activitatii DNA si conflictul intre ministrul Justitiei Tudor Chiuariu si DNA.

Potrivit HotNews, documentul mai scrie ca in inchisori conditiile raman dure. Sistemul judiciar este independent, dar nu se bucura de increderea cetatenilor, mai scrie textul.

Raportul mentioneaza hartuirea unor persoane de catre politisti si jandarmi si tratamentul inuman aplicat detinutilor si romilor.

Un alt capitol amplu este cel privind discriminarea femeilor si copiilor si traficul de persoane.
In raport se spune ca violenta domestica impotriva femeilor ramane o problema serioasa, si guvernul nu abordeaza cu eficienta aceasta problema.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.