Social 10 Martie 2008 11:21
Presedintele Federatiei Sindicatelor din Cercetare, Radu Minea, a intrat astazi in greva foamei, in fata Palatului Cotroceni, reclamand faptul ca liderii sindicali din institutele de cercetare sunt "haituiti", dar si pentru ca domeniul a pierdut bani in urma rectificarii de saptamana trecuta, informeaza NewsIn.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare, Radu Minea, a declarat astazi ca principala cauza pentru care a recurs la aceasta forma de protest a fost faptul ca "este vanat" de reprezentantii Ministerului Educatiei si de directorii de institute, care vor sa inlature toti liderii de sindicat incomozi, care nu vor sa coopereze cu autoritatile.

Minea a dat ca exemplu situatiile de la mai multe institute de cercetare din tara, unde liderii de sindicat au fost amenintati si calomniati de directori, precum si Master SA din Bucuresti, care este in procedura de privatizare, si unde, potrivit lui Minea, noii proprietari vor sa dezvolte afaceri imobiliare, distrugand obiectul de activitate al institutiei.

Al doilea motiv de protest al liderului sindical este faptul ca si anul acesta, ca de fiecare data in ultimii ani, domeniul cercetarii este subfinantat, ceea ce va duce al distrugerea sa. Potrivit lui Minea, cercetatorii care au avut proiecte in 2007 nu au primit avansul nici in 2008, iar cei care au demarat anul trecut proiecte in doua faze pe an, vor primi banii pentru munca prestata abia in 2009.

In opinia liderului sindical, fordurile destinate cercetarii au fost reduse la jumatate in 2008, iar prin rectificarea bugetara de saptamana trecuta, banii luati de la Ministerul Educatiei vor fi "taiati" tot de la cercetare.

Minea a precizat ca toti ministrii educatiei de dupa '89 au contribuit la distrugerea cercetarii, iar premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu sunt "in cardasie" cu acestia.
Pe de alta parte, membrii Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare vor picheta, miercuri dimineata, sediul Ministerului Educatiei si pe cel al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, solicitand o noua intalnire cu reprezentantii acestor institutii, pentru a le face cunoscute revendicarile.

Cercetatorii au protestat de mai multe ori anul trecut, iar ultima intalnire cu ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, au avut-o in noiembrie. Sindicalistii erau nemultumiti, anul trecut, ca cercetarea pierduse bani la rectificarea bugetara. Alte nemultumiri ale cercetatorilor, pe care le-au adus in atentia ministrului de resort, erau si salariile mici din sistem, dar si "complicitatea" dintre Ministerul Educatiei si AVAS, pentru transformarea patrimoniului cercetarii in "afaceri imobiliare", prin privatizare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.