Social 7 Martie 2008 01:52
Publicatia britanica Jane's indica Romania drept furnizor principal pe piata neagra a transplanturilor . Tara noastra figureaza pe lista alaturi de China, India, Pakistan, Egipt, Filipine, Republica Moldova. Cumparatorii sunt din SUA, Europa, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita sau Israel
Romania figureaza pe harta traficului de organe destinate transplantului, fiind considerata unul dintre cei importanti furnizori. Tara noastra se confrunta de ani buni cu o accentuata criza de organe, cererea de transplanturi fiind extrem de mare, iar oferta foarte mica. In momentul de fata exista liste de asteptare ce se intind pe mai multi ani. In paralel, in Romania, s-a dezvoltat o adevarata piata neagra de vanzare a organelor. Pretul variaza intre 7000 si 15.000 de euro. Internetul abunda de oferte. Fiecare dintre cei cu care am stat de vorba s-a aratat dispus sa ne "doneze", contra cost, o parte a corpului sau.

Oamenii isi vand organele pentru un ban in plus

Publicatia britanica Jane's sustine ca "avand in vedere cererea crescanda de transplanturi la nivel global, comertul ilegal cu organe se extinde rapid, fiind dominat de brokeri fara scrupule si facilitat de legislatii nationale inadecvate, in conditiile extinderii unor practici corupte si pe fondul unei lipse generale de constientizare in plan public a extinderii acestui fel de comert". Conform Ziua, aceeasi publicatie dezvaluie ca traficul cu organe acopera circa 10% din cele aproape 70.000 de transplanturi efectuate anual in lume. Totusi, potrivit altor informatii, 15.000 de rinichi ar putea fi traficati anual in lume. China, India, Pakistan, Egipt, Filipine, Republica Moldova, dar si Romania figureaza printre principalii furnizori. In timp ce China este cunoscuta pentru faptul ca preleveaza si vinde organe de la detinutii executati, alte tari se ocupa in principal cu obtinerea de organe de la donatori in viata, devenind participante la traficul crescand, de pe Internet, cu fiinte umane. Conform Jane's, organele traficate sunt fie vandute pe plan intern, fie exportate pentru a fi transplantate la pacienti din Statele Unite ale Americii, Europa, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita sau, in special, Israel. Sustinand ca legile si politicile sunt insuficiente pentru a sista efectiv traficul cu organe, Organs Watch, COFS si alte organizatii neguvernamentale considera esential ca societatea civila sa se angajeze activ in aceasta lupta, astfel incat o asemenea practica sa fie considerata in mod universal un abuz medical impotriva drepturilor omului si "o taxa corporala pentru cei saraci".

In paralel cu aceasta disponibilitate a romanilor de a-si mutila corpul pentru bani, medicii se confrunta zilnic cu situatii in care membrii familiilor refuza sa accepte prelevarea organelor de la apropiatii aflati in moarte cerebrala. In acest sens, Agentia Nationala pentru Transplant a elaborat un proiect de lege care sa modifice prevederile in vigoare, astfel incat o persoana aflata in moarte cerebrala si care nu si-a exprimat in timpul vietii refuzul explicit de a fi donator de organe sa fie considerata automat donator, fara a se mai cere si consimtamantul familiei. Peste 85% din organele folosite in Romania la transplant provin de la donatori vii, in timp ce ne situam pe ultimul loc in Europa la prelevarea de organe. Anul 2007 a reprezentat un record in materie de prelevare de organe de la pacienti aflati in moarte cerebrala. Potrivit profesorului Irinel Popescu din cadrul Institutului Clinic Fundeni, anul trecut s-au inregistrat 34 de donatori aflati in moarte cerebrala de la care s-au prelevat organe, ceea ce reprezinta cu aproape 50% mai mult decat in 2006. Tinta pentru acest an este de doi donatori cadavru la un milion de locuitori.

Traficati si traficanti

Potrivit unor statistici ale Organizatiei Internationale impotriva Migratiei, mai mult de 10.000 de persoane din Romania au fost traficate anul trecut. Cele mai multe victime isi pierd viata in traseul traficului, iar corpurile lor nu sunt gasite. Interesul Public adauga ca in general, victimelor li se preleveaza organele in conditii improprii, medicii "mortii" fiind mai degraba preocupati de pretioasele maruntaie, si nu de viata celor masacrati. Acestia sunt cusuti si aruncati ca niste resturi in strada.

Cei care asteapa transplantul sunt oameni bogati care platesc bani grei pentru a-si salva viata, iar organele trebuie sa ajunga cat mai repede la ei. Inima si plamanii isi pastreaza functionalitatea aproximativ trei ore, ficatul - 15 ore, iar rinichi - 30 de ore.Aproximativ 80.000 de americani asteapta transplanturi. Anul trecut ,numai in Statele Unite medicii au efectuat aproape 25.000 de transplanturi. Desi pare o performanta remarcabila, statisticile arata ca numarul "norocosilor" care au gasit un donator este mult prea mic in comparatie cu cererea. Peste 80.000 de persoane se afla inca pe lista de asteptare, iar mai mult de jumatate dintre ele nu vor beneficia de operatia salvatoare la timp. Doar in 2002, peste 6.000 de americani au murit asteptand un donator care nu a mai aparut.

B0R nu vrea transplant

Biserica Ortodoxa Romana s-a razgindit in privinta binecuvintarii transplantului de organe cu acord prezumat. Astfel, anul trecut, purtatorul de cuvint al BOR declara pentru Cotidianul: „Principial, nu sint probleme cu adoptarea unei initiative legislative care instituie acordul prezumat, numai ca inainte trebuie lamurite citeva probleme, precum traficul de organe si motivarea pecuniara a donatorilor”. Joi insa, Sfintul Sinod al BOR a respins cererea senatorului PC Irinel Popescu de modificare a legii transplantului in sensul introducerii acordului prezumat. Legislatia in vigoare spune ca un pacient aflat in moarte cerebrala poate deveni donator de organe doar daca toata familia sa este de acord. Potrivit Cotidianul, legiferarea acordului prezumat ar insemna ca orice persoana care in timpul vietii nu a lasat o declaratie explicita ca se opune transplantului de organe este considerata automat donator in cazul in care ajunge in moarte cerebrala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.