Social 7 Martie 2008 11:50
O comisie care a inventariat colectiile Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) din Deva a constatat ca un sfert dintre piesele colectiei de arme au disparut fara urma, potrivit directorului institutiei, Marcel Morar.

Potrivit directorului general al MCDR, Marcel Morar, in secolul al XIX-lea au intrat in custodia muzeului din Deva 455 de piese (pistoale, sabii, pusti, pumnale) care au fost inventariate insa nu au fost predate niciodata in gestiunea vreunei persoane. Zilele acestea, odata cu finalizarea inventarierii colectiei, s-a constatat ca din cele 454 de arme mai exista doar 302, restul de 153 diparand fara urma.

„Vom merge pe fir sa cautam daca nu cumva piesele au fost imprumutate si la alte muzee prin anii ’70, ’80 si abia apoi vom sesiza politia cu privire la piesele disparute din colectie”, a declarat Marcel Morar, potrivit NewsIn.

Si inventarierea colectiei de grafica si pictura a muzeului a scos la iveala faptul ca au disparut doua picturi. Colectia s-a tot plimbat intre Deva si Hunedoara, fara documente, iar in urma cercetarilor facute de politisti s-a constatat ca vinovata ar fi fosta gestionara a muzeului, dar care a decedat de mai multi ani.

In luna decembrie a anului 2006, corpul de control al Consiliului Judetean a descoperit o sumedenie de nereguli in activitatea fostului director al institutiei insa nu s-au luat nici un fel de masuri de sanctionare. De peste 100 de ani, la muzeul din Deva nu s-a facut niciun inventar, cu toate ca exista aceasta obligativitate inca din anul 2000.

Primele decizii de inventariere a colectiilor aflate in custodia MCDR Deva li de predare a lor in grija unor gestionari, le-a luat noul director, Marcel Morar, odata cu instalarea in functie. Atunci s-au constatat oficial si primele disparitii a mai multor obiecte de patrimoniu extrem de valoroase si distrugerea altora, din neglijenta fostei conduceri.

Cat despre celebra sabie de la Boiu, disparuta si ea, nu se stie cand, dintre exponatele sectiei de arheologie, in conditii misterioase, nu se mai stie nimic. „Mi s-a spus ca nici acum cazul nu este inchis. Exponatul a fost dat in urmarire prin Interpol, dar politistii spun ca sabia este inca in tara”, a adaugat directorul MCDR, Marcel Morar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.