Social 6 Martie 2008 03:00
Un festival video pentru 3.000 de tineri, 28 de ateliere de creatie video in 9 tari, un website interactiv, 20.000 de DVD-uri, o expozitie itineranta in 30 de orase, dezbateri in intreaga Europa si, nu in ultimul rand, o competitie video sunt componentele unuia dintre proiectele port-drapel al Anului european al dialogului intercultural, la care participa si copiii romani aflati in situatii de risc.

In tara noastra, proiectul STRANGER, in care sunt implicate organizatii si televiziuni de prestigiu, a inceput cu doua ateliere de creatie video si de animatie la Campulung si Miercurea Ciuc, unde, 40 de adolescenti cu varste intre 14-18 ani si-au petrecut vacanta de iarna lucrand la filme de un minut. "Copiii au spus "Motor" si au dat startul in Romania acestui proiect de mare anvergura, initiat de Fundatia Culturala Europeana de la Amsterdam, si avand ca partener in Romania asociatia SIGNIS. In Romania vor mai urma 5 ateliere de creatie video, expozitia itineranta STRANGER si un Festival pentru si despre copii in luna noiembrie", ne-a declarat Rodica Buzoianu, medic si director de proiect.

Coordonati de profesionisti

"Primii participanti la proiect au fost 20 de adolescenti din Campulung Muscel si alti 20 de tineri maghiari din Miercurea Ciuc. Cei dintai au indraznit, sub indrumarea lui Alexandru Buzea, director artistic, si a Ralucai Spataru, artist plastic, sa atace colile albe de hartie pentru a le popula cu o lume de desene si culori ce urmeaza a fi animate. Cel de-al doilea grup, coordonat de David Djindjikhachvili, artist video, si de Florin Kevorkian, regizor, alaturi de Maria Csucs, producator de televiziune, au spus fiecare povestea lor intr-un film de un minut. Timp de o saptamana, adolescentii au invatat sa scrie un scenariu, sa deseneze story-board-ul, sa filmeze si sa monteze. Filmele vor intra in competitia STRANGER si cei mai buni vor merge la Festivalul de la Amsterdam. Acolo vor avea ocazia sa participe la alte workshop-uri, la dezbateri si la emisiuni de televiziune", ne-a mai spus dr. Buzoianu.

O provocare marca Theoneminutesjr

Initiat si coordonat de Fundatia Culturala Europeana, Amsterdam, STRANGER este reprezentat in Romania de Asociatia SIGNIS si a fost gandit ca o dezvoltare a proiectului TheOneMinutesJr. - filme de un minut realizate de copii si adolescenti. Festivalul UMA, Un Minut de Adolescenta, organizat in Romania de SIGNIS in parteneriat cu UNICEF, cu ocazia Zilei pentru Drepturile Copilului (20 noiembrie) este de doi ani partenerul TheOneMinutesJr. Iar de-a lungul acestor doi ani, peste 200 de copii si adolescenti au avut ocazia sa stea pentru prima oara in spatele camerei si sa rosteasca magicul cuvant: Motor! Peste 80 de filme de un minut, premii si participari in Festivaluri internationale, sunt deja o carte de vizita a proiectului Tomjr. in varianta romaneasca.

"Insa daca STRANGER preia conceptul atelierelor video si al filmelor de 1-5 minute, el inseamna mult mai mult. In Romania, in afara celor 6 ateliere de creatie video pentru adolescenti, sunt incluse dezbateri, emisiuni de televiziune, o expozitie itineranta cu filme realizate de tineri din intreaga Europa, participarea la festivalul de la Amsterdam si, in replica, un Festival la Bucuresti, in luna noiembrie", ne-a explicat directorul proiectului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.