Ghidurile de pregatire pentru bacalaureat nu vor fi avizate de Ministerul Educatiei. „Noi nu am dat acordul nici unei edituri sa publice subiectele de pe site-ul pentru bacalaureat. Ele sint in dezbatere publica si exista posibilitatea sa le modificam. Iar editurile pun pe piata culegerile pe care profesorii si elevii le iau de bune“, spune Cristian Mirescu, directorul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamintul Preuniversitar (CNCEIP) din cadrul Ministerului Educatiei.

Prin urmare, reprezentantii ministerului vor trimite o circulara prin scoli prin care „parintii si profesorii sa nu cumpere aceste carti“. „Noi nu putem sa le interzicem sa publice aceste ghiduri. Dar trebuie sa se stie ca pe 12 aprilie vor fi postate pe site-ul nostru subiectele definitive si rezolvarile la disciplinele reale, la matematica, fizica, chimie. Apoi vom distribui DVD-uri la toate inspectoratele cu aceste subiecte si rezolvari pentru ca toti elevii sa le primeasca gratis si sa nu mai dea banii pe culegeri“, explica seful Centrului de evaluare nationala.

Editura Sigma a postat pe pagina sa de web culegerile cu rezolvari de la examenul de bacalaureat, imediat dupa publicarea subiectelor pe site-ul ministerului. Boris Singer, directorul Editurii Sigma, spune ca de fapt pe site este o reclama, dar recunoaste ca deja culegerile sint comandate de profesori si parinti. „Cred ca o sa imi mai ia zece zile pina vor fi gata, iar spre sfirsitul saptaminii viitoare vor ajunge la elevi. Mai greu va fi cu transportul“, spune seful Sigma. Boris Singer sustine ca pentru rezolvarea subiectelor nu lucreaza cu membrii comisiilor si ca a contactat inca de anul trecut „citiva profesori pentru a lucra la aceste ghiduri“.