Social 5 Martie 2008 02:30
Actiunile politistilor de frontiera au dus anul trecut la capturarea unor bunuri contrafacute in valoare de 36 de milioane de euro, numai in prima luna a anului acesta valoarea marfii ilicite gasite de graniceri ridicandu-se la 1,6 milioane de euro
Potrivit unui raport intocmit de catre Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, marfurile contrafacute, introduse in Romania anul trecut, proveneau din tari precum Rusia, Republica Moldova sau Hong Kong.
De asemenea, produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adaugata mare si o rata ridicata a vanzarilor, cum ar fi produse cosmetice, piese de schimb auto, incaltaminte sport sau telefoane mobile.Printre produsele confiscate in 2007 s-au numarat si bunuri ce aduc atingere unui drept de proprietate intelectuala.

1,6 milioane de euro in primele luni ale lui 2008

Capturile, efectuate in baza informatiilor obtinute in cadrul investigatiilor si a analizei de risc pe principalele rute internationale de transport, au constat in: 20.508 unitati optice de stocare (CD-uri si DVD-uri) piratate, fiind confiscata si aparatura performanta folosita la producerea acestora, 704.465 de articole de imbracaminte, incaltaminte si lenjerie contrafacute, 23.336 de parfumuri contrafacute, 527.720 de pachete de tigarete, 6.672 de componente auto contrafacute,12.506 de litri de alcool contrafacut, 58.905 de accesorii GSM contrafacute, 6.516 articole sport contrafacute, 1.545.700 articole sanitare, 72.500 de brichete, 32.082 alte produse (ceasuri, jocuri, tocuri ochelari).
Valoarea totala a marfurilor de contrabanda depistate in primele luni ale acestui an este de 1,6 milioane de euro, acestea constand in CD-uri si DVD-uri (2.360 de bucati), LCD-uri (19.248 de bucati), articole electronice si electrice (11 bucati), incaltaminte (9.428 de perechi), articole de vestimentatie (58.428 de bucati) etc.

In urma evaluarii de catre expertii Comitetului European pe Probleme de Criminalitate, in ceea ce priveste masurile luate de autoritatile din statele membre UE in domeniul combaterii spalarii banilor si a produselor contrafacute, Romania a fost apreciata ca fiind un "factor important in lupta internationala impotriva contrafacerilor", sustine Inspectoratul General al Politiei de Frontiera.

6.500 de CD-uri si DVD-uri cu Windows Vista capturate

Printre cazuri semnificative, prezentate in documentul expertilor, este notat cel in care, la zece zile de la lansarea oficiala in Romania de catre presedintele companiei Microsoft, Bill Gates, a sistemului de operare Windows Vista, politistii romani de frontiera "au descoperit si anihilat o retea care pirata si distribuia CD-uri si DVD-uri cu acest sistem de operare si filme artistice pe piata neagra de desfacere din sud-vestul Romaniei".

"Au fost descoperite 6.500 DVD inscriptionate, doua calculatoare performante, scanere si imprimante, profitul celor implicati ridicandu-se la peste 70.000 lei (20.500 de euro)", spune sursa citata.
Un alt caz este cel al politistilor de frontiera care au confiscat de la sediul unei firme, din Arad, aproximativ 2.500 de piese si subansamble contrafacute, administratorul societatii fiind cercetat penal. Majoritatea pieselor erau componente din sistemele de directie si franare ale autoturismelor, iar comercializarea lor pe piata de profil din Romania punea grav in pericol siguranta circulatiei rutiere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.