Pedepsele pe care o sa le primeasca de la divinitate pentru greselile pe care le fac sunt socante. La aceasta concluzie au ajuns reprezentantii Ligii Pro Europa, care au analizat anul trecut 32 de manuale de religie ale diferitelor culte.

In unele manuale, copiii sunt amenintati cu pedeapsa divina pentru tot felul de greseli minore. Daca nu indeplinesc voia Domnului si nu asculta de parinti, vor fi aspru pedepsiti. Si nu oricum. O sa cada pe scari, o sa ajunga la spital cu febra mare, isi vor petrece toata vacanta imobilizati la pat sau vor fi aruncati in intuneric.

Manualul de Religie pentru clasa I al Editurii Sf. Mina din Iasi arata ca si daca te joci poti fi pedepsit. Exemplul dat este o fetita care se joaca. Urmarea - ea ajunge la spital:

"Alina, a mea colega,
E-n spital de-o saptamana,
Jucandu-se fara grija
Ea, cazand, si-a rupt o mana."

In Abecedarul Micului Crestin, aparut in 2002, Dumnezeu este mereu vigilent, vede tot si nu iarta nimic. Copiilor li se da urmatorul exemplu: "Vasilica este un copil rau. El s-a urcat pe o scara sa strice cuibul randunelelor. Dar a patit-o! Dumnezeu l-a vazut si i-a tras scara. Baiatul nu s-a mai putut bucura de vacanta, avand nevoie de tratament medical. Randunelele zboara fericite si ii multumesc lui Dumnezeu ca a avut grija de ele". Manualul prezinta si o poza sugestiva cu Vasilica zacand inconstient cu scara cazuta peste el.

Un manual coordonat de Adrian Lemeni, la acea vreme secretar de stat pentru culte, prezinta miscarea yoga ca o lucrare a demonilor.

"Magia, spiritismul sau anumite puteri ale yoghinilor care confera puteri supranaturale sunt in stransa legatura cu lucrarea demonilor", se precizeaza in manualul de Religie pentru clasa a X-a, Editura Corint.