O treime dintre cercetatorii CNSAS s-au imbolnavit din cauza prafului de pe dosarele primite de la SRI, dupa ce presedintele institutiei i-a pus sa le numere fila cu fila. Operatiunea ar dura 12 ani.

Operatiunea de preluare a arhivei de la SRI a inceput in mare tromba pe 10 martie. Patru zile mai tirziu, 14 angajati ai directiei Cercetare-Arhiva au fost mobilizati in cladirea primita de CNSAS in Popesti-Leordeni, unde presedintele Gheorghe Onisoru a ordonat numararea, fila cu fila, a dosarelor. Tot ei au sarcina de a descarca pachetele cu dosare din masini, intrucit militarii care faceau initial operatiunea au fost retrasi. "Este o bataie de joc. Toti au studii superioare si un rol important in institutie, iar fara ei functionam la cota de avarie", spune Claudiu Secasiu, membru al Colegiului CNSAS, care a protestat de la inceput impotriva actiunii de numarare fila cu fila.

"Imi vine sa pling"

Trimiterea la "munca de jos", dar mai ales conditiile improprii din hala de la Popesti-Leordeni, i-a adus la disperare pe angajatii institutiei. Fara geamuri, la inceput, si fara caldura si ventilatie a aerului, dar in primul rind datorita prafului si mucegaiului de pe dosare, angajatii au inceput sa se imbolnaveasca dupa doua saptamini de numarare. Iar configuratia salii face imposibila decontaminarea de microorganisme cu ajutorul lampii cu ultraviolete.

"Exilatii" de la Directia Cercetare-Arhiva au protestat printr-un memoriu adresat conducerii. "Ni s-a spus ca numararea fila cu fila e prioritatea noastra numarul 1 si ca este o chestiune temporara. Insa chiar daca s-ar dubla numarul oamenilor, operatiunea tot ar dura ani buni de acum inainte", spune Florian Banu, unul dintre angajatii CNSAS, aflat acum in concediu medical pentru o infectie virala contractata la depozit. Ieri, din cei 14 trimisi acolo, in hala se mai aflau noua, trei fiind in concediu medical, iar alti doi invoiti tot pe motive medicale.

"Imi vine sa pling! S-au trezit acum ca sint universitari, cercetatori. Nu, ei sint functionari publici. Iar descarcarea dosarelor nu dureaza mai mult de 30-40 de minute pe zi, ne-a declarat Onisoru. Voi verifica aceste probleme medicale ale lor si voi ajunge, daca este nevoie, pina la Colegiul Medicilor, sa vad ce certificate medicale li s-au eliberat".
Dosare accesibile la sfintu’ asteapta

Majoritatea angajatilor CNSAS il contrazic insa pe Onisoru, sustinind ca pina si in sala de lectura contactul indelungat cu dosarele mai putin prafuite din propria arhiva a dus la aparitia unor boli, in special ale pielii. Mai mult decit conditiile, acestia contesta ideea in sine de numarare fila cu fila. "Un metru liniar are 5.000 de file. Cu zece oameni se pot numara maximum 20.000 de file pe zi, iar pentru 12 kilometri liniari de arhiva, cit ne da SRI, este nevoie de aproximativ 12 ani. Iar atita vreme cit nu avem cartoteca, aceste dosare nu pot fi accesate.

SRI ne va da cartoteca abia dupa ce terminam numaratul", se revolta Secasiu, apreciind ca numaratoarea e modalitatea de a tergiversa la nesfirsit accesul la dosare. "Se va gasi o modalitate de urgentare", sustine in replica Onisoru, care in viitoarea sedinta de Colegiu va trebui sa raspunda din nou protestului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.