Social 3 Martie 2008 22:27
Un raport al Departamentului de Stat american pe 2007 arata ca Romania are probleme cu traficul de droguri, fiind o tara de tranzit pentru traficanti. Iar in ceea ce priveste consumul,cele mai folosite droguri sunt heroina si marihuana, iar mai nou ecstasy, in special la tineri

Potrivit raportului realizat de Departamentul de Stat american privind strategia internationala pentru controlul narcoticelor, consumul de droguri in Romania va lua amploare. Romanii consuma in special heroina si marijuana, iar tara noastra este folosita de traficanti pentru tranzit. Mai nou, Cotidianul precizeaza ca o mare cantitate din substantele chimice precursoare tranziteaza Romania dinspre tarile Europei de Vest catre Turcia. Tara este folosita, de asemenea, ca punct de tranzit pentru cocaina sud-americana destinata Europei de Vest, in special prin portul Constanta. Tot prin Constanta este introdusa si heroina, la bordul unor nave comerciale. Din Romania, drogurile sint dirijate fie catre nord-vest, prin Ungaria, fie spre vest, prin Serbia. Politia estimeaza ca 80% din drogurile care intra in Romania ajung in Europa de Vest.

Heroina si marijuana sunt principalele droguri consumate in Romania, insa consumul de ecstasy inregistreaza o crestere in randul tinerilor. De asemenea, se preconizeaza o crestere a consumului de heroina, in special legata de majorarea sumelor de bani pe care tinerii le cheltuie. Acest lucru se arata in raportul Departamentului de Stat american, care a dat publicitatii documentul privind Stategia Internationala de Control al Narcoticelor. Referindu-se la anii viitori, documentul prevede ca numarul infractiunilor legate de droguri "pare sa creasca" in Romania, insa precizeaza ca SUA "este pregatita" sa asiste tara noastra, dar si tarile vecine in acest sens.

PotriVIT Ziua, in raportul Departamentului de Stat al SUA se arata ca Romania nu este un producator important de droguri, desi exista pe piata narcoticelor o cantitate mica de amfetamine de provenienta locala. In ceea ce priveste metodele de trafic, stupefiantele sunt aduse din Afganistan fie prin nordul tarii, fie prin est, fie prin sudul tarii, pe la granita cu Bulgaria. Pentru transportul terestru, sunt folosite atat vehicule de marfa, cat si de pasageri. Drogurile ajung in tara noastra si prin portul Constanta sau prin aeroporturile internationale din tara. Politia estimeaza ca peste 80 la suta din drogurile care intra in Romania au ca destinatie tarile Europei de Vest.In prima jumatate a anului trecut, autoritatile romane au confiscat sute de kilograme de droguri, din care 117 kilograme de heroina, 45 de kilograme de cocaina, 38 de kilograme de cannabis, trei kilograme de hasis si peste 18 kilograme de amfetamine. In aceeasi perioada, 2.674 de persoane au fost cercetate pentru trafic, posesie si consum de droguri, numar ce a crescut cu 136.84 la suta fata de perioada similara a anului anterior. Aproape 400 de persoane au fost inculpate, din care 246 in stare de arest. Instantele romanesti au condamnat 328 de persoane, 313 primind pedepse cu inchisoarea.

A crescut si cantitatea de droguri confiscata de politie - sute de kilograme in prima jumatate a anului trecut. BBC informeaza ca numarul persoanelor cercetate pentru trafic, posesie si consum de droguri a crescut cu peste 100% fata de perioada similara a anului 2006, fiind vorba de aproape 3.000 de persoane cercetate.

Cu toate acestea, documentul Departamentului de Stat spune ca Romania nu este o sursa majora de narcotice, pe piata drogurilor existind o cantitate mica de amfetamide de provenienta locala.
Pentru urmatorii ani se estimeaza, insa, o crestere a infractiunilor legate de droguri, odata cu cresterea sumelor pe care in special tinerii le cheltuie in aceasta directie.In ultimii doi ani, Romania a primit din partea Statelor Unite circa 3 milioane de dolari pentru a-si intari capacitatea de lupta impotriva drogurilor.

Adevarul
aminteste si despre codul etic al ofiterilor de politie, care vizeaza combaterea coruptiei, a folosirii fortei, a torturii si a comportamentului ilicit. In raportul Departamentului de Stat al SUA, se mai spune ca aplicarea codului etic este monitorizata de catre o comisie permanenta a Ministerului Internelor si Reformei Administrative.Oficialii americani aratau in 2006, intr-un raport pe aceeasi tema, ca fenomenul coruptiei ramane o problema in cadrul guvernului de la Bucuresti, dar si in cadrul sistemului judiciar si al politiei. Se amintea ca Statele Unite au furnizat Romaniei, in 2005, 1,75 milioane de dolari ca asistenta pentru sporirea capacitatilor politiei, procuraturii si ramurii judiciare de a combate criminalitatea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.