Social 1 Martie 2008 01:34
Ministerul Educatiei a hotarat, dupa intalnirea cu reprezentantii cultelor religioase de la Palatul Patriarhiei, ca parintii si elevii vor fi liberi sa aleaga programa de studiu

Religia ramane in trunchiul comun al programei de studiu pentru liceu,dar parintii si elevii vor stabili daca vor sa invete aceasta materiesi ce confesiune aleg."Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) isi asuma obligativitatea sa ofere elevilor posibilitatea de a studia religia in liceu, asa cum a fost si pana acum. Dar parintele va hotari, pana cand copilul lui implineste 16 ani, ce tip de confesiune alege, sau daca nu vrea sa-si lase copilul sa studieze singur religia. Dupa varsta de 16 ani, scolarul decide daca vrea sau nu sa invete religia la liceu", a declarat, ieri, consilierul ministerial Mihaela Suciu, la finalul Consfatuirii reprezentantilor cultelor religioase din Romania, care a avut loc la Palatul Patriarhiei in prezenta unor oficiali ai MECT si ai Ministerului Culturii si Cultelor."Libertatea este un dar divin si un drept al omului, iar accesul la educatia religioasa trebuie asigurat, in mod liber, cu sprijinul comunitatii locale, respectandu-se dorinta si dreptul copiilor si al parintilor acestora. Educatia religioasa corespunde principiilor si obiectivelor psiho-pedagogice avand in vedere mai ales rolul formativ al orelor de Religie. Dreptul de a studia Religia in scoala, castigat prin jertfa si rugaciune, in anul providential 1989, este garantat prin Constitutia Romaniei si prin Legea 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor. Acest drept fundamental trebuie respectat si pentru ca promoveaza identitatea culturala, morala si spirituala a cetatenilor tarii noastre. Educatia religioasa reprezinta un factor de stabilitate, de dialog, de respect reciproc si de convietuire armonioasa in societatea romaneasca, contribuind astfel la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate si de orientare si oferind modele viabile si sfinte pentru viata umana. Orele de religie sunt necesare formarii tinerilor, oferindu-le - la o varsta a cautarilor si intrebarilor - valori permanente pentru formarea caracterului si personalitatii lor. Disciplina Religie trebuie pastrata in planurile cadru ale invatamantului liceal, ca parte a trunchiului comun, asa cum au solicitat foarte multi profesori, elevi, parinti sau parteneri sociali", apreciaza Patriarhia Romana.MECT a completat ca nici un elev nu va fi sanctionat daca nu vrea sa studieze religia si nici nu ii va fi afectata media generala. Mai mult pentru scolarii care nu vor sa invete religia, Ministerul Educatiei va organiza ore de cultura generala sau alte discipline. Patriarhul Daniel a propus ca in fiecare scoala sa fie amplasate panouri cu simboluri religioase ale tuturor cultelor si religiilor din Romania.

MECT a scos initial din proiectul de Legi ale educatiei studiul religiei in liceu. Demersul a declansat un val de nemultumire printre parinti, organizatii civice si la nivelul Patriarhiei Romane, aceasta din urma declansand campania "Nici un liceu fara Dumnezeu". "Constat cu surprindere ca, noul proiect al Legii invatamantului din Romania, prin articolul 10(1), elimina religia ca obiect de studiu in ciclul liceal, cu toate consecintele de rigoare, ceea ce reprezinta un regres fata de Legea invatamantului din 1995, care prevedea in articolul 9(1) ca planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun", se arata in scrisoarea IPS Bartolomeu, trimisa ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, la inceputul lunii februarie. Inaltul ierarh ortodox atasase scrisorii deschise si apelul "Religia in scoala", din 1991, al "Grupului de Reflectie pentru Innoirea Bisericii", din care faceau parte IPS Bartolomeu Anania, pr. prof. dr. Dumitru Staniloae, pr. prof. dr. Constantin Galeriu, pr. Constantin Voicescu, pr. Iustin Marchis, pr. Toader Crismariu, Octavian O. Ghibu, Sorin Dumitrescu, Horia Bernea, Teodor Baconsky . In document se cerea ca ora de religie sa fie predata in intregul ciclu primar, gimnazial si liceal, iar ora saptamanala de religie sa aiba caracter obligatoriu. "Ii multumim Mitropolitului Bartolomeu Anania pentru propunerea facuta pe tema proiectului de lege initiat de MECT. O vom analiza cu atentie, asa cum procedam cu toate propunerile exprimate de cei interesati de initiativa legislativa a MECT. In conditiile in care pachetul de Legi ale educatiei este un document perfectibil, realizat prin consultarea permanenta si directa a MECT cu partenerii sociali, le multumim tuturor celor care trimit sugestii si argumente in vederea gasirii celor mai bune solutii pentru invatamantul romanesc".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.