Printr-o decizie executorie a Curtii de Apel Bucuresti, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului este obligat sa ia masuri pentru scoaterea simbolurilor religioase din scolile publice
Disputa referitoare la prezenta icoanelor in scoli revine in actualitate dupa ce, luni, Curtea de Apel Bucuresti a respins actiunea unei asociatii nonguvernamentale prin care se solicitase pastrarea lor in incinta unitatilor scolare.

"Este a treia organizatie nonguvernamentala, dupa Asociatia Studentilor Or­todocsi si Civic Media, care pierde procesul deschis pentru anularea deciziei Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD)", ne-a spus Emil Moise, presedintele Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta.
Cearta pe icoane a inceput in 2005

In februarie 2005, profesorul Emil Moise, in dubla calitate de cadru didactic si parinte, a solicitat Inspectoratului Scolar Buzau sa dispuna retragerea simbolurilor religioase din scolile publice, in afara orelor de religie. Motivul invocat de profesor era acela ca prezenta icoanelor ortodoxe pe peretii salilor de clasa ar fi motiv de discriminare pentru elevii de alte confesiuni sau neafiliati confesional. Pentru ca inspectoratul a refuzat sa dea curs cererii sale, Emil Moise s-a adresat CNCD.

"Noi am facut atunci o recomandare catre Ministerul Educatiei. Aceea ca simbolurile religioase prezente in scoli trebuie sa se faca dupa anumite reguli, nu in afara orelor de religie sau in afara salilor-laborator de religie", ne-a declarat Csaba Asztalos, presedintele CNCD. Initiativa i-a scos din sarite atat pe reprezentantii bisericii, cat si pe profesori si parinti.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.