Desi castiga mai putin decat cetatenii statelor mai vechi din UE, romanii platesc alimentele mai scump, in unele cazuri chiar dublu

Potrivit statisticilor JP Morgan si Eurostat, veniturile romanilor au reprezentat, in 2007, 37% din media UE-25 (Uniunea fara Romania si Bulgaria), in vreme ce preturile produselor alimentare s-au situat la 71%. Potrivit Adevarul, cele mai scumpe produse alimentare din Romania sunt uleiurile si grasimile (102% fata de media europeana), laptele, branza si ouale (95%), fructele si legumele (69%), painea si cerealele (61%), carnea si preparatele aferente (59%).

Aceleasi date arata ca cehii, ungurii si slovacii traiesc mai bine decat alti europeni. Pe alta parte, Romania este singura tara din regiune care a inregistrat in primele sapte luni ale anului trecut un deficit in ceea ce priveste transporturile internationale si turism. Valentin Lazea a mai aratat ca deteriorarea balantei comerciale in 2007 a fost de 6 miliarde de euro, cel mai afectat fiind sectorul productiei alimentare. Astfel, Gardianul mentioneaza ca importurile de alimente si de masini au crescut anul trecut cu circa 58%, respectiv 43%.

Potrivit economistului-sef al BNR, o alta problema cu care se confrunta economia la ora actuala este legata de investitiile straine directe, care au fost directionate in principal catre comert, retail si sectorul imobiliar. Solutia in acest caz ar fi directionarea investitiilor straine directe catre domenii care sa sustina exporturile, mai exact catre industrie, transporturi si turism. „Investitiile in turism si transporturi reprezentau sub 0,5% din PIB, acestea fiind tocmai ramurile care ar putea contribui la export“, a precizat Lazea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.