Romanii din Italia au participat in numar mare la bursa de joburi organizata de Guvern ca sa-i aduca acasa
Aproape 700 de muncitori romani din Italia si-au depus CV-urile la bursa de slujbe in constructii organizata simbata, la Roma, de autoritatile romane. In total, peste 1.000 de romani interesati de ideea de a se intoarce acasa s-au prezentat la tirg pentru a vedea ofertele de joburi, potrivit NewsIn. Angajatorii romani au venit cu 1.500 de slujbe, cu salarii cuprinse intre 400 si peste 1.000 de euro, in functie de calificare. Cotidianul precizeaza ca , desi au oferit si alte facilitati in plus fata de salariu, cum ar fi tichete de masa sau transport la si de la locul de munca, participantii au spus ca nu se intorc in tara pe salarii mai mici de 1.300-1.500 de euro. Muncitorii au sustinut ca viata din Romania este comparabila cu cea din Italia in ceea ce priveste costurile, de aceea nu sint dispusi sa accepte un salariu cu mult mai mic decit in Italia.

Intentia declarata a Ministerului Muncii este de a constata in ce masura romanii sunt dispusi sa se intoarca in tara. Mirela Diaconescu, atasat in probleme de munca la Ambasada Romaniei din Roma, ne-a spus: „Este un proiect prin care vrem sa luam pulsul pietei. Primim multe telefoane de la romanii din Italia care au auzit de aceasta bursa". Adevarul mentioneaza ca interesul romanilor de a se intoarce in tara, desi sesizat de organizatori, nu a fost totusi apreciat corect. Spatiul Centrului pentru Migratie, Azil si Integrare Sociala din capitala Italiei s-a dovedit neincapator pentru cei peste 600 de romani curiosi de sansele lor de a se intoarce acasa pe un salariu decent.

Cu o jumatate de ora inainte de deschiderea oficiala a Bursei, deja se adunasera peste o suta de oameni in strada. La scurt timp, a aparut si ministrul muncii, Paul Pacuraru, care a fost asaltat de acestia cu intrebari referitoare la consistenta si credibilitatea ofertei. Nemultumit de faptul ca multe discutii s-au purtat afara, din cauza spatiului prea mic, Adrian Panoschi (37 ani), din Piatra Neamt, ne-a spus: „Trebuia sa ne dam noi in petic, daca romanii nu se aduna in strada sa-i vada toata lumea, nu se simt bine."


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.