Presedintia Romaniei a decorat cu Ordine Nationale cei mai buni manageri din cercetare, la propunerea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.
Vineri, cei 30 de profesori si specialisti au primul medaliile onorifice pentru activitatile din domeniul cercetarii. Printre acestia, a fost premiat un singur inventator cu Ordinul pentru Merit in grad de Cavaler. Justin Capra (75 de ani) este inginer mecanic de aviatie, care a inventat in ’56 un rucsac zburator, apoi, in ’58, a realizat prima varianta a rachetonautului, cu care s-a ridicat de la pamint. Justin Capra mai este si realizatorul celui mai mic autoturism din lume, Soleta, care consuma 0,5l/100 km, si al unei motorete ce functioneaza cu acumulatori si are 37 kg. Inventatorul Capra sustine ca a realizat si prototipul unui aparat de zbor individual cu decolare si aterizare verticala. “Sint putin jenat ca primesc aceasta medalie. Premiile in general sint subiective, iar eu nu cred in premianti oficiali, in inventatori, in Academie sau in politicieni”, spune Justin Capra.

Printre medadiati sint si cei din conducerea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica sau din subordinea acesteia. Ordinul Serviciu Credincios in grad de Ofiter a fost inminat lui Marius Piso, pentru activitatea sa de sef al Agentiei Spatiale Romane, care nu are nici un satelit in spatiu, nu are brevete si nici povesti de succes, cum se scrie in Carta Alba a Cercetarii. Autoritatea pentru Cercetare si-a decorat si propriii directori. Gheorghe Asanica este fostul secretar general al ANCS si in prezent s-a mutat pe aceeasi functie la Ministerul Educatiei. Au urmat patru directori, o economista si un inginer din cadrul ANCS care au primit medaliile de merit, apoi Cristian Alexandru Streng, directorul adjunct al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.