ANM anunta, in vara, seceta si temperaturi ridicate in sud-est, insa nu vom mai avea o vara caniculara precum cea din 2007. Insa temperaturile ridicate ar putea duce si in acest an la pene de curent, in special in orasele mari, intrucat sistemul energetic nu este adaptat unor astfel de temperaturi
Canicula vine si in 2008. ANM anunta, in vara, seceta si temperaturi ridicate in sud-est. Romanii vor avea parte, anul acesta, de o vara mai putin caniculara, comparativ cu cea de anul trecut, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie. Totodata, anul 2008 este unul fara precipitatii abundente in primele luni ale primaverii. “In acest an nu se vor inregistra temperaturi foarte mari, dar nici precipitatii abundente. In luna februarie vom avea parte de precipitatii mai putine, comparativ cu luna ianuarie, conform Gardianul.

In perioada mai-iulie, "vom ajunge la seceta, insa nu atat de accentuata ca aceea din 2007", a afirmat ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu. Altfel spus, vom avea si in 2008 un an secetos, chiar daca nu atat de arid ca 2007. Important este ca, potrivit sefului ANM, "in partea de sud-est a Romaniei, cantitatile de precipitatii si temperaturile sunt mai mari decat cele normale, insa vom avea seceta, in special in Baragan si in Dobrogea".

In aprilie, temperaturile se vor situa, potrivit ANM, intre 8 si 10 grade, iar precipitatiile vor fi de circa 40-60 litri/mp. In mai, vom avea temperaturi de 14-16 grade si precipitatii de 60-80 litri/ mp, precizeaza Adevarul. Ei bine, daca in iunie temperaturile ar putea depasi mediile normale pentru aceasta perioada, de circa 18-20 de grade, iar precipitatiile vor fi normale (60-80 litri/mp), in lunile iulie si august "vor fi depasite temperaturile normale pentru acesta perioada, respectiv intre 20 si 24 de grade, in timp ce precipitatiile se vor situa sub media normala pentru perioada de referinta, de 40-60 litri/mp", a mai anuntat conducerea ANM.

Romania s-ar putea confrunta si in acest an cu pene de curent, drumuri surpate sau cresteri foarte mari de preturi la produsele agricole, a declarat ieri, ministrul Mediului, Attila Korodi, prezent la seminarul "Masuri de adaptare si reducere a impactului schimbarilor climatice". Oficialul a explicat ca si in acest an canicula ar putea duce la pene de curent, in special in orasele mari, intrucat sistemul energetic nu este adaptat unor astfel de temperaturi, dupa cum informeaza Ziua.

"Anul trecut, oamenii, ca sa aiba un habitat normal, au utilizat aparate de aer conditionat. Sistemul energetic nu a putut sa faca fata, nu a fost adaptat la aceste cerinte, care, chiar daca sunt pentru perioade scurte in fiecare vara, sunt importante. S-ar putea ca si in acest an sa avem pene de curent, putem avea drumuri surpate sau putem avea cresteri foarte mari de preturi la produsele agricole", a spus Korodi, citat de Rompres.Acesta a mai afirmat ca, in perioade de seceta, resursele de apa nu sunt suficiente pentru a mentine in functiune centrala nuclearelectrica de la Cernavoda, lucru care duce la revenirea producerii de energie termo, daunatoare pentru mediu.

"In fiecare an, cand sunt semnale de seceta, se construieste un plan special pentru ca centrala de la Cernavoda sa fie mentinuta in functiune. Aceasta nu poate sa functioneze daca nu exista un debit minim al Dunarii. Daca centrala este inchisa se trece la generarea termica de energie si ajungem din nou la aceeasi cauza a emisiilor de gaze cu efect de sera", a mai spus ministrul. Potrivit lui Korodi, Europa Centrala si de Est se va confrunta in acest an cu o tendinta de scadere a precipitatiilor, indeosebi vara, lucru care va afecta agricultura, ecosistemele si populatia. "Daca tendintele de crestere a incalzirii globale se accentueaza, vom avea de-a face cu efecte asupra cresterii PIB-ului statelor lumii, iar atunci, efortul financiar al acestor tari va fi mult mai mare decat eforturile de prevenire", a precizat Korodi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.