Dramaturgul se considera lezat pentru ca apare ca “lingau” in piesa “O zi din viata lui Ceausescu

Actorul Florin Calinescu, regizorul Alexandru Tocilescu si dramaturgul Denis Dinulescu au fost dati in judecata pentru calomnie de Paul Everac. Acesta considera ca imaginea i-a fost lezata de piesa "O zi din viata lui Ceausescu", pusa in scena la Teatrul Mic. Dinulescu, autorul textului, Tocilescu, regizorul piesei, si Calinescu, director al teatrului si interpretul principal, au fost chemati in fata instantei pe 3 mai, printr-o citatie care a venit pe adresa Teatrului Mic la sfirsitul saptaminii trecute.

"S-a scris in presa ca sint personajul din piesa montata la Teatrul Mic", a spus dramaturgul Paul Everac. Intr-o secventa din spectacol, oameni de cultura din perioada regimului comunist vin in audienta la Ceausescu, interpretat de actorul Florin Calinescu. "Sararu, Everac, Paunescu, Nicolaescu vor sa afle de la conducatorul iubit cum pot sa-l omagieze si mai mult prin "operele" lor", a spus Denis Dinulescu, dramaturgul piesei.
"Cei patru sint imbracati in costume gri, arata ca niste idioti, iar cel numit Everac se distinge printr-un cioc alb. Toti sint niste slugi ordinare, care nu stiu sa spuna decit "Da, am inteles!" si "Sa traiti!"", a povestit Dinulescu.

"Cei trei (Dinulescu, Tocilescu si Calinescu - n.r.) nu au decit sa dovedeasca in fata instantei ca nu au facut referire la mine", a spus Everac, care considera ca nu a facut parte dintre artistii de curte ai lui Ceausescu. "Sint unul dintre ultimii naivi, care mai crede in notiunile de demnitate, onoare, justitie", a conchis dramaturgul. "Everac vrea sa arate, prin faptul ca ne da in judecata, ca nu a fost un lingau, ci un disident", a precizat Dinulescu.

"Un personaj literar fictionalizat"

Florin Calinescu nu intelege de ce Everac l-a dat in judecata. "Cred ca e vorba despre o farsa", a spus actorul. "In piesa e vorba de un personaj literar fictionalizat, care nu are nici o legatura cu realitatea. Literatura e fictiune, iar asta e discutie de cenaclu litarar. Cum ar fi ca Delavrancea sa fie dat in judecata de rude ale lui Stefan cel Mare?", s-a intrebat Calinescu. "Pot sa fie si o suta de nume Everac in cartea de telefon. Cine spune ca in piesa e vorba despre Paul Everac? Nu inteleg de ce acesta s-ar simti atins", a adaugat actorul.

"Exista un figurant care-i seamana lui Everac"

"Referirea din piesa nu face parte din textul original al lui Dinulescu, ci a fost ideea lui Calinescu, care pomeneste pe scena de un anumit Paul", a adaugat Tocilescu. "Exista un figurant care-i seamana lui Paul Everac si aici l-am sprijinit pe Calinescu", a admis totusi regizorul. Paul Everac este pseudonimul artistic al lui Petru Constantinescu. Nascut in 1924, scriitorul s-a remarcat mai ales ca dramaturg, dar si ca sef al TVR intre 1992-1993, cind a fost criticat pentru orientarea pro-guvernamentala. De altfel, el este considerat un apropiat al lui Ion Iliescu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.