Desi toti ne declaram sustinerea pentru salvarea Planetei, nici unul dintre noi nu face prea multe pentru salvarea ei. Fiecare putem calcula cat dioxid de carbon produce in fiecare an. Cu ajutorul unui site, toti putem sa vedem cat poluam si ce putem sa facem ca sa reducem aceste emisii
Tu cu cat CO2 poluezi?

Testul se poate face gratuit la adresa de web http://actonco2.direct.gov.uk/index.html. Site-ul este una din componentele programului guvernamental britanic de reducere a emisiilor "casnice" din Regatul Unit. Testul are mai multe sectiuni. Esti intrebat in ce fel de imobil locuiesti (casa, bloc), cate camere ai si ce sistem de incalzire folosesti. Apoi, trebuie sa "declari" cate becuri ai in casa si cate dintre ele sunt ecologice, ce aparate detii, cat de vechi sunt si cat functioneaza ele in fiecare zi. Pentru a putea socoti cat poluezi, britanicii mai intreaba cata apa folosesti, daca folosesti sau nu repartitoarele de la calorifere si ce mijloace de transport folosesti si cat mergi pe jos. Testul poate fi facut in mai putin de 10 minute, iar la sfarsit, dupa ce primesti rezultatele, vezi cum stai fata de media din Marea Britanie si ce masuri ar trebui sa iei urgent daca vrei sa reduci emisiile.

Romania e "verde" doar prin vorbe, nu si prin fapte

Romania nu are in intentie realizarea unui astfel de sistem. Deocamdata, ne rezumam la campanii de informare si la organizarea de seminarii si simpozioane la care se discuta despre schimbarile climatice si despre modul in care efectul devastator al acestora poate fi combatut. Potrivit Jurnalul NATIONAL, chiar astazi la Palatul Parlamentului din Bucuresti, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile organizeaza o conferinta pe tema schimbarilor climatice, in cadrul careia va fi prezentata strategia tarii noastre in aceasta chestiune. Anul trecut, strategia Romaniei impotriva incalzirii globale continea doar 41 de pagini, iar in Departamentul pentru Schimbari Climatice din Minister, condus de Dumitra Mereuta, existau 12 posturi, dintre care erau ocupate doar jumatate.

In cadrul dezbaterilor, va fi facuta o scurta prezentare la nivel global a fenomenului, iar specialistii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului vor prezenta cateva scenarii climatice pentru Romania, o prognoza privind evaluarea climatica a anului 2008 si previziunile pentru urmatorii ani. EcoMagazin precizeaza ca se va vorbi si despre impactul socio-economic al schimbarilor climatice si influenta acestui fenomen asupra resurselor de apa, alimentarilor cu apa si energie electrica si asupra agriculturii. Insa in Romania nu observam nicio initiativa de genul celei realizate anul trecut in Australia, in Romania autoritatile se incurca in hartii si proiecte insa nimeni nu ne spune sa inchidem robinetul bine sau nu uitam calculatorul pornit. Nimeni nu ne spune ca lumina irosita este energie irosita. Dar oare ar trebui sa ne mai spuna cineva asta? (Wasted light means wasted energy ).

Bezna anti-incalzire globala din martie

Aproximativ 30 milioane de oameni din toata lumea vor stinge luminile si televizoarele pentru a ajuta la lupta cu incalzirea globala. 24 de orase s-au inscris pentru programul Ora Pamantului care va avea loc pe 29 martie, arata un comunicat WWF(World Wildlife Fund’s) citat de Reuters. Potrivit Green Report, Programul Ora Pamantului propune rezidentilor oraselor inscrise sa stinga luminile si sa opreasca toate aparatele electrice care nu sunt esentiale pentru o ora la ora 8 seara, masura care-si propune cresterea responsabilitatii oamenilor pentru emisiile de carbon care provoaca incalzirea globala.


Ca urmare a evenimentului "Earth Hour" de anul trecut din Australia, cand 2,2 milioane de oameni din Sydney au stins luminile pentru o ora, orase ca Atlanta, San Francisco, Bangkok, Ottawa, Dublin, Vancouver, Montreal, Phoenix si altele s-au inscris pentru evenimentul din acest an. Adevarul adauga ca in timpul actiunii, restaurantele au folosit lumanari, iar marile piete Opera House si chiar Harbour Bridge au stat in bezna. Anul acesta, alte cladiri emblematice precum Golden Gate Bridge din San Francisco sau CN Tower, de 553 de metri, vor ramane fara lumina. Numai luminile stradale vor ramane aprinse, pentru pastrarea ordinii publice. Evenimentul Earth Hour de anul trecut a redus consumul de energie cu 10,2%.


Sfaturi utile pentru a economisi si recicla resursele din natura

-Nu lasa televizorul sau alte electrocasnice in stand by, intr-o singura zi pot consuma cat trei becuri de 100 de wati
-Condu cu moderatie, la peste 90 km/ora consumul de carburant creste foarte mult
-Redu consumul de carburant al masinii prin umplerea partiala a rezervorului
-Foloseste electrocasnice din categoria economica A, sunt recomandate datorita consumului mic de energie.
-Foloseste apa potabila cu moderatie, tratarea si pomparea ei pana la locuinta ta se face cu consum de energie.
-Nu arunca ulei si vopseluri pe canalizare, statia de epurare consuma multa energie pentru a elimina aceste reziduuri.
-Sortarea deseurilor este una din cele mai simple metode de a proteja planeta de poluare.
-Nu arunca in natura uleiul vechi de la masina, acesta se poate recicla si refolosi.
-Nu arunca PET-uri in natura, au nevoie de 400 ani ca sa dispara si distruce albiile raurilor.
-Un dus mediu consuma 160 litri iar o baie plina este de 350 litri, alegeti dusurile pentru reducerea consumului de energie
-Un robinet stricat care picura poate consuma 17 litri in 24 ore.
-Cand se gateste, orice oala trebuie acoperita cu capac. Reduce consumul cu pana la 20%.
-Nu deschide cuptorul daca nu este necesar, pentru fiecare deschidere de usa, temperatura din cuptor scade cu 25 grade.
-Tine usa congelatorului si frigiderului cat mai putin timp posibil deschisa.
-Dezghetata frigiderul la intervale regulate, un congelator plin de gheata consuma mai mult.
-Nu incalzi locuinta in excces. Pentru fiecare grad in plus din casa, consumul creste cu 10 %.
-Programeaza PC-ul la consum redus de energie
-Stinge becul cand iesi din camera
-Scoate incarcatorul telefonului din priza atunci cand nu este folost
-Fa cumparaturile saptamanale printr-o singur drum la supermarket
-La cumparaturi foloseste plase din material biodegradabil sau refoloseste pe cele de plastic.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.