France Presse vorbeste despre casatoriile intre minori in comunitatea rroma, prezentand doua cazuri - Lucica, de 10 ani, si Marghioala, de numai 5 ani, ambele din localitatea Ramnicelu, anunta NewsIn.

"Lucica nu s-a dus la scoala, era prea obosita dupa logodna", spune tatal ei. Fetita de 10 ani din Ramnicelu, estul Romaniei, s-a logodit, uniunile intre minori fiind foarte frecvente in comunitatea rromilor, noteaza AFP.

Logodnicul ei, Ionut Dumitrache, de 15 ani, nu s-a dus nici el la scoala. "Am vrut sa consfintim printr-o celebrare angajamentul de casatorie dintre copiii nostri, dar nu am dat nicio declaratie politiei in care sa asiguram ca cei doi nu vor trai impreuna si nu vor avea raporturi sexuale decat dupa ce fata va implini 15 ani", a spus "socrul" fetei, Ion. "Asa suntem siguri ca niciun alt baiat nu se va atinge de fata si ca, atunci cand va veni clipa, copiii nostri se vor casatori", adauga el.

In Ramnicelu, Lucica este aproape un caz uitat, pentr ca, joi, Marghioala, care are de abia 5 ani si zece luni, s-a logodit cu un adolescent cu 11 ani mai mare. Marghioala, o micuta cu ochii albastri si un suras timid, nu stie ce viitor i-au rezervat parintii. Imediat despre logodna fata a fost luata acasa si numai frumosii pantofiori albi cumparati special pentru logodna mai amintesc de eveniment.

"Este atat de micuta si inteligenta incat m-am atasat imediat de ea", spune Ioana, "soacra", venita sa-i aduca fructe fetitei. "Vreau sa-i devenim cunoscuti, va fi mai usor cand va trebui sa-l ia de barbat pe fiul meu", explica femeia in varsta de 34 de ani, care s-a casatorit la 14 ani si a devenit mama doi ani mai tarziu.

Chiar daca rromii asigura ca astfel de casatorii fac parte din traditia lor, multi dintre ei spun totusi ca in cazul Marghioalei s-a mers prea departe. "Este normal sa faci logodna la 11 sau la 12 ani, dar la sase ani este prea devreme", comenteaza Dumitru. "Daca se continua asa, ne vom cauta nurorile la maternitate", intervine un alt localnic, pe jumatate glumind.

Iancu Dumitrache, consilier la primarie, se distanteaza de rromii care incurajeaza astfel de uniuni. "Este o prostie sa spui ca aceasta este traditia. Diavolul ii impinge la astfel de acte", spune barbatul, care asigura ca vede lucrurile mult mai clar de cand a trecut la penticostali.

Vestea despre logodna Marghioalei a alertat autoritatile, caare se duc periodic la familiile respective pentru a se asigura ca nu se intampla nimic ilegal intre copii. "Priviti aceasta fetita, cum si-ar putea imagina cineva ca l-as lasa pe fiul meu sa profite de ea inainte de a implini 15 ani?", intreaba Ioana Dumitrache. Totusi statisticile pare sa o contrazica, in conditiile in care 12 fetite din Ramnicelu au devenit mame la 11, 12 sau 13 ani. In plus, numai in 2007 circa 30 de tineri din localitate au fost vizati de acuzatii de "abuz sexual asupra unei minore", dar niciunul nu a fost condamnat.

Familiile, supravegheate de autoritati, se apara, spunand ca macar ele "nu fura, nu mint cum fac alti rromi". "Stiu ca legea interzice relatiile sexuale intre minori, dar aceasta nu este singura lege ce nu se respecta in Romania", comenteaza "socrul" Lucicai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.